BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Lideri EU: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana je neupitna, ali u proces daljeg proširenja EU novim članicama treba ići oprezno, poručili su u četvrtak zvaničnici Evropske unije i zemalja članica u Sofiji, na samitu EU -Zapadni Balkan, prvom te vrste nakon 15 godina.

Kao što je bilo potvrđeno i ranije, skupu u zgradi Nacionalnog kulturnog centra u Sofiji nije prisustvovao premijer Španije, Mariano Rahoy koji je prethodno dao do znanja da ne želi da učestvuje na skupu gdje se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama. Rahoya je na zvaničnom dijelu samita predstavljao ambasador Španije pri Evropskoj uniji Pablo Garcia Berdoy.

Komesar za proširenje EU Johannes Hahn ponovio je od ranije poznat stav Brisela da “sve države imaju jednaku evropsku perspektivu i istu početnu tačku”, ali da je “napredak pojedinačan i zavisi od svake države zasebno koliko će brzo napredovati prema Evropi.

“Postoji evropska perspektiva, koja će danas biti potvrđena. Ali, ono što smo rekli prije nekoliko mjeseci i dalje važi: cijeli proces je zasnovan na ocjenama, dakle svaka zemlja treba uraditi svoju domaću zadaću i tada je tu evropska perspektiva”, rekao je Hahn.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da se zalaže za “usidrenje zapadnog Balkana s Europom”, ali da “treba gledati s puno opreza i obzira na svako novo proširenje”.

“Vode se pregovori koje treba nastaviti, treba pomoći zemlje koje provode reforme i napreduju prema Evropi, to je i moj strateški izbor, ali nisam za to prije nego što budemo imali sve potrebne garancije i prije reformi koje bi omogućile produbljenje i bolje funkcioniranje Evropske unije da se ide prema proširenju”, naveo je Macron.

Naglasio je, međutim, kako neće biti učinjena usluga ni zemljama koje su kandidati za ulazak ni članicama Unije ako postoji mehanizam proširenja koji na neki način nema pravila i koji stalno ide prema novom proširenju.

“Zauzvrat, ja sam za to da Zapadni Balkan ima pojačani strateški dijalog i perspektivu koju izbliza pratimo, reforme koje se provode i koje ohrabrujemo, ali bez popuštanja i bez hipokrizije”, rekao je Macron.

“Kompletan cilj je više stabilnosti, sigurnost i prosperiteta za Zapadni Balkan”, poručila je britanska premijerka Theresa May.

“Vidimo dobru perspektivu za Zapadni Balkan”, poručio je i austrijski kancelar Sebastian Kurz, te dodao kako je “cilj podržati sve ove zemlje na njihovom putu ka Evropskoj uniji”.

“Razgovaramo o preuzimanju predsjedavanja Evropskom unijom 1. jula i naš jasan cilj je da imamo progres na putu ka Evropskoj uniji tokom tog perioda”, kazao je kancelar Austrije.

“Posebno smo”, naglasio je, “optimistični oko Srbije i Crne Gore, ali drugi takođe treba da zabilježe napredak.

“U slučaju Makedonije treba da riješimo pitanje imena i nadam se da ćemo napraviti pomak”, kazao je Kurz.

Kasnije u toku dana biće organizovan ručak, gdje će za stolom biti isključivo lideri svake zemlje EU i Zapadnog Balkana.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši