Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Lavrov: Cilj nove turske vojne akcije u Siriji iskorjenjivanje terorizma

Rusija turski plan za pokretanje nove vojne operacije u Siriji vidi kao nastojanje da se iskorijeni terorizam i vrati sirijski suverenitet, kazao je u petak Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

– O planu Ankare razgovarat ćemo na sastanku u subotu u Moskvi kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova i odbrane obje zemlje – kazao je Lavrov nakon današnjeg sastanka s jordanskim ministrom vanjskih poslova Ayman Safadi u glavnom ruskom gradu.

– Vidimo planove Ankare da sprovede dodatne antiterorističke akcije u sjeveroistočnoj Siriji sa stanovišta iskorjenjivanja terorizma i vraćanja sirijskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta – dodao je, prenosi agencija Anadolija.

Turski lideri rekli su da će uskoro doći do antiterorističke akcije istočno od rijeke Eufrat u Siriji, koja će biti usmjerena protiv terorističke grupe YPG/PKK. Turska je od 2016. godine sprovela dvije uspješne antiterorističke akcije u Siriji.

U međuvremenu, Dmitry Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da je svrha kontakata između ruskih i turskih zvaničnika “da donesu potpuni jasnoću i usklade akcije i razumijevanje budućeg razvoja situacije u Siriji”.

Lavrov je u petak ugostio jordanskog kolegu u Moskvi kako bi razgovarali o Siriji i sukobu između Izraela i Palestine.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je iznenadio objavom da će iz Sirije povući trupe Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova odluka uslijedila je nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, tokom kojeg su se dvojica lidera složila o potrebi za učinkovitijom koordinacijom u zemlji koja je pogođena građanskim ratom.

Rusija je pozdravila Trumpovu najavu, kao i Erdogan koji je kazao da su SAD “uradile svoje”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!