BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Kurić: Kad je čuo rezultate glasanja Bajramović je “izletio” iz sale i “bolestan” otišao u restoran

U intervjuu za Faktor, trenutni predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kazao je da je kongres napustio zbog zdravstvenog stanja kao i da podržava Selvedina Šatorovića kao svog nasljednika.

U reakciji na ovu izjavu, drugi kandidat Redžo Kurić koji je u prvom krugu glasanja dobio više glasova od Šatorovića, kazao je za Faktor da je Bajramović bio udaljen “dvije stolice od njega, te da je naprasno izletio iz sale kada su objavljeni rezultati glasanja”.

– Tokom cjelokupnog kongresa Bajramović je izlazio iz sale i ponovo ulazio. Da li je on bio bolestan ja to ne mogu tvrditi niti sporiti. Međutim, po saopćavanju rezultata Bajramović je izletio, čak je uzeo i moj kongresni materijal koji je bio na stolici između nas. Poslije toga Bajramović i Šatorović nisu napustili zgradu sindikata, već su bili u restoranu u prizemlju. Ja sam svojim očima tu bio i pozdravio se sa Bajramovićem poslije kada su svi ljudi već otišli, i svi predstavnici sindikata su bili tu. Ja sam ušao u restoran u kojem je bio Bajramović što znači da on nije zbog bolesti to napustio već je otišao dole sa Šatorovićem i delegatima koji njega podržavaju. To je potpuna istina, nek kaže meni u lice je li to tako ili nije – poručuje Kurić.

Ističe da “ja ne mogu ulaziti u njegov zdravstveni karton, to neću, međutim Bajramović nije napustio kongres prije zbog bolesti već po objavljivanju rezultata, i nije napustio zgradu sindikata već je bio u restoranu sindikata u kojem je bila večera i muzika, i ja sam tu bio lično sa njim. Čak smo se i pozdravili i zvao me za svoj sto da jedemo iako smo se tu večer prvi puta upoznali”.

Odgovarajući na optužbe, ističe da je on “legalni kandidat koji je prošao sve verifikacione komisije i glavni odbor. Kongres se mora nastaviti. Ovakvu situaciju imali smo 2005. godine kada je kongres prekinut i nastavljen je 17.2.2006. godine i to od tačke na kojoj se stalo. Što znači kongres se mora nastaviti”.

– Ovdje nije problem izbor predsjednika nego je problem neusvajanje finansijskih izvještaja, izvještaja nadzornih odbora, izvještaja statutarne komisije, neusvajanje izvještaja o radu i jednostavno ovim brojem glasova koje sam dobio od sindikata, znači Bajramović i Šatorović to pokušavaju okrenuti na drugačiju stranu izmišljajući razne priče. Ja ne dozvoljavam da se moje ime koriti u te svrhe. Ja sam se kandidirao da budem predsjednik i želim reformirati sindikat. Ali nisam ni sam znao da je situacija ovoliko kritična. Da se izvještaji ne usvoje, da se u kongresnim materijalima ubaci izvještaj nadzornog odbora za kojeg predsjednik nadzornog odbora kaže da ga nije on sastavio i tako dalje, i iz toga se vidi da neko nešto hoće, da napravi permutaciju nečega. Savez sindikata je moj savez, i ja plaćam članarinu, i hoću da znam gdje su izvještaji, što nisu usvojeni, i 14. kongres će se nastaviti u skladu sa statutom i pravilima – zaključio je Kurić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši