Slider Slider

Kum-koalicija na svim nivoima: U vlast sa vjenčanim listom umjesto CV-a

Kumovi zaista nisu dugmad. Ko god je sumnjao u ovu konstataciju, razuvjerili su ga akteri u procesu formiranja vlasti nakon Općih izbora

SDP-ovom Maliku Garibiji je kumstvo sa generalnim sekretarom te stranke Irfanom Čengićem bila ključna referenca za imenovanje na poziciju ministra rada i socijalne politike u Vladi Kantona Sarajevo. Drugih referenci za imenovanje na ovu poziciju u njegovoj skromnoj i stranačkim okvirima ograničenoj biografiji nema.

                   Irfan Čengić i Malik Garibija

 

Novi premijer Kantona Sarajevo bit će Edin Forto iz Naše stranke. Toj je stranci pripalo i mjesto ministra komunalne privrede i infrastrukture. Predložen je Srđan Mandić, čija biografija ne nudi dodirne tačke sa resorom kojeg će pokrivati. Ali, što bi sam on rekao, “kumovi nisu dugmad”. Doduše, na fotografiji koju je priložio na Facebooku, osim njega i Forte je još jedan čovjek, pa sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je kome tu kum.


                    Srđan Mandić i Edin Forto

 

– Kume, imaš riječ – moglo bi se čuti u narednom periodu na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo. Njen predsjedavajući Elmedin Konaković će se tim riječima obraćati svom kumu, zastupniku Igoru Stojanoviću.

 

                   Elmedin Konaković i Igor Stojanović

 

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je također slab na svog kuma Amera Obradovića. Njega bi rado vidio kao šefa Kluba Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

– Vjenčani kum je referenca broj jedan kod predsjednika stranke – požalio se prije nekoliko dana zastupnik Nezavisnog bloka Elmedin Voloder.

                   Amer Obradović i Senad Šepić

Sve se nekako vrti oko kumstva i brakova, pa su tako nedavno na Facebooku Vojina Mijatovića objavljene fotografije vesele SDP-družine koja “HDZ-u i SDA čestita sretno sklapanje braka”.  Prema nekim tvrdnjama, radilo se o okupljanju povodom godišnjice braka njihovog stranačkog predsjednika Nermina Nikšića. Na fotografijama su stranačke kolege, ali i dobri prijatelji Irfan Čengić, predloženi ministar za Vladu KS Adnan Šteta, predsjednik SDP-a u Kantonu Sarajevo Damir Mašić…

Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo je na društvenim mrežama izazvao talas reakcija, uglavnom kritičkih osvrta i ismijavanja zbog (ne)kompetentnosti budućih ministara.

 

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!