Kultura Magazin Magazin Život

Kultura na SBB-ov način: Od “vatrene Indy” do “mahaluše” Indire u Muzeju Sarajeva

Najpoznatija bh. mahaluša Indira Kučuk-Sorguč odnedavno je postala uposlenica Javne ustanove Muzej Sarajeva. Kučuk-Sorguč primljena je putem javnog oglasa u radni odnos na određeno vrijeme u Muzeju Sarajeva, i to na poziciji kustosa za porijeklo i kretanje stanovništva. Na istom konkursu za muzejskog pedagoga izabrana je Senada Ahmić.

Radno mjesto “kustosa za porijeklo i kretanje stanovništva” u Muzeju Sarajeva do sada nije postojalo. Dakle, ova pozicija je prvi put otvorena na konkursu koji je objavljen prošlog mjeseca. U oglasu za nevedenu poziciju, pored opisa “kustos za porijeklo i kretanje stanovništva”, u zagradi je navedeno da se traži antropolog. Navedeno je i da kandidat mora imati VSS Filozofski fakultet – grupa historija, ili Fakultet političkih nauka – grupa Sociologija – Politologija.

Indira Kučuk-Sorguč završila je Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta, no koliko je javnosti poznato, do sada se nije bavila antropološkim radom – ako u to ne računamo njene čuvene literarne opservacije o mahalušama i mahalcima koje, između ostalog, godinama objavljuje u magazinu “Azra”.

Na spomenutu poziciju Kučuk-Sorguč je navodno primljena nakon urgencije kantonalnog ministra kulture Mirvada Kurića (SBB). A ne bi to bio ni prvi put da ministar Kurić “urgira” za poznatu bh. “novinarku, književnicu i publicistkinju”.

Prije dvije godine, upravo na prijedlog Mirvada Kurića i SBB-a, Indira Kučuk-Sorguč i slikar Sulejman Haljevac Memo imenovani su za v.d. predsjednike Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. A godinu prije toga, Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Kučuk-Sorguč za predsjednicu Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ova imenovanja izazvala su burne reakcije javnosti, koja je velikim dijelom smatrala da Indira Kučuk-Sorguč, kao ni Sulejman Haljevac, koji je široj bh. javnosti postao poznat po učešću u reality emisijama “Izgubljeni” i “Farma”, nisu kvalificirani da obavljaju spomenute funkcije.

Kučuk-Sorguč tada je izjavila da su negativni komentari građana na račun njenog i Meminog imenovanja “izraz neprosvijećenosti društva”.

– Očito smo i Sulejman Haljevac Memo i ja neko ko stvarno u čaršiji budi neke posebne porive i to mi je drago. Nije ni uredu ako nema tak'ih komentara. Oni mene realno motiviraju jer stvarno sve što sam u životu napravila, napravila sam u inat dušmanima – poručila je tada bivša publicistkinja, a sadašnja kustosica-antropologinja u Muzeju Sarajeva.

Indira Kučuk-Sorguč u to vrijeme nije htjela potvrditi vezu sa SBB-om i tvrdila je da je stranački neopredijeljena, za razliku od Meme Haljevca, koji nije krio da je na poziciju u javnoj ustanovi došao zahvaljujući podršci te stranke.

– Predložio me je ministar Kurić. Jako sam kvalifikovan isto kao gospođa Indira za te stvari zato što sam ja i akademski građanin. Ja sam iz show biznisa, ali sam dobio na svom oficijelnom Facebooku, koji je javan, toliku podršku da je to ogromno – kazao je Memo, koji je danas i zvanično član SBB-a i obnaša funkciju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar.

Od dolaska glumca Mirvada Kurića na poziciju ministra kulture, kadrovi SBB-a “osvojili” su gotovo sve javne institucije kulture u Kantonu Sarajevo. Nekoliko mjeseci nakon Kurićevog imenovanja, smijenjen je tadašnji vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih Sarajevo, glumac Mario Drmać. Nakon Drmaćeve smjene, predsjednica i članovi Upravnog odbora ove teatarske kuće Melisa Forić, Semir Dizdarević i Senad Višnjić dali su ostavke. Kurić je tada izjavio kako je Drmaćeva smjena posljedica “nepotizma” i lošeg poslovanja, a za članove UO koji su podnijeli ostavke, ministar je naglasio da su svi članovi Demokratske fronte Željka Komšića, piše Faktor.

Kadrovske promjene za progres u javnim ustanovama kulture SBB-ov ministar nastavio je postavivši Indiru Pindžo, tadašnju predsjednicu Foruma žena Kantonalnog odbora SBB-a Sarajevo, na mjesto predsjednice Upravnog odbora JU Muzej Sarajeva.

Javnosti je do danas ostalo nepoznato kakve su reference Indire Pindžo za imenovanje na tu funkciju. Pindžo radi kao lektorica u magazinu “Azra”, istom onom u kojem Indira Kučuk-Sorguč čitateljice prosvjećuje svojim mahalaškim kolumnama o muško-ženskim odnosima.

No, gospođa Pindžo zato je dobro poznata u sarajevskim estradnim krugovima, i to kao pjevačica pod umjetničkim imenom – Indy. Snimke njenih “vatrenih” nastupa iz sarajevskih ugostiteljskih objekata mogle su se svojevremeno pronaći na YouTubeu, ali ih je Indy nakon imenovanja za predsjednicu UO Muzeja Sarajeva sve izbrisala, na žalost njenih mnogobrojnih fanova…

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!