BiH Vijesti

Košarac: Poslanici SNSD-a ne dolaze na hitnu sjednicu Predstavničkog doma

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac upozorio je da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije “opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži mandat Vijeću ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i entiteta Republike Srpske”.

“Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili poslanici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Vijeću ministara i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost bh. entiteta Republike Srpske i BiH”, naglasio je Košarac.

On je istakao da je šokiran izjavom predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji problematizuje i pokušava da dovede u pitanje sadržaj i značaj Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti RS-a.

“Takve izjave predstavljaju direktnu podršku bošnjačkim politikama i onim međunarodnim faktorima, koji ne poštuju volju i interese srpskog naroda i koji po svaku cijenu pokušavaju da naprave NATO-granicu između Srbije i Republike Srpske. Zbog ovakvih izjava i probosanske politike SDS-a i PDP-a, te dvije stranke su prihvatljive u Sarajevu, dok se Republici Srpskoj uskraćuje ustavno i zakonsko pravo da ima svoje legalno izabrane predstavnike u Vijeću ministara BiH”, upozorio je Košarac.

On kaže da postoji “očigledna namjera” SDS-a, PDP-a i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH, što nije tačno, dodaje Košarac.

“Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Vijeća ministara i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Vijeću ministara istovremeno i poslanici u Parlamentu BiH”, poručio je Košarac.

On je potvrdio da se poslanici SNSD-a neće pojaviti na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, iako bi, kako kaže, imali mnogo toga da kažu o situaciji u pravosuđu BiH, kao i o migrantskoj krizi.

On je poručio da je apsurdno da hitnu sjednicu Predstavničkog doma traži ministar – poslanik Dragan Mektić, čije je ministarstvo “direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH”.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!