Korićanske stijene: Porodice ubijenih obišle mjesto zločina

Područje na Korićanskim stijenama na kojem se nalazi masovna grobnica i gdje se treći dan vrši ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih stanovnika Prijedora, posjetile su porodice žrtava.

obitelji k.s

Područje na Korićanskim stijenama na kojem se nalazi masovna grobnica i gdje se treći dan vrši ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih stanovnika Prijedora, posjetile su obitelji žrtava.

Definitivno je potvrđeno da se radi o masovnoj grobnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava strijeljanih prije 25 godinana Korićanskim stijenama, kazao je Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe BiH.

- Vjerujemo da ćemo pronaći sve posmrtne ostatke žrtava i to je vrlo važno. Sa jučerašnjim danom imamo 14 do 15 vreća s posmrtnim ostacima ubijenih - istaknuo je Begić.

Naglasio je kako se radi o vrlo zahtjevnom terenu koji otežava proces ekshumacije.

-  Ovdje se radi o jednoj, faktički, kamenoj grobnici. Ona je specifična i jedinstvena u cijeloj BiH, prije svega iz sigurnosnog aspekta jer ogromna količina kamena stvara mogućnost obrušavanja - dodao je Begić.

Ocijenio je kako će proces ekshumacije i identifikacije biti spor, ali da je najvažnije da je pronađena grobnica s posmrtnim ostacima ubijenih na Korićanskim stijenama i da je proces počeo.

Na Korićanskim stijenama je 21. kolovoza 1992. godine strijeljano oko 200 logoraša koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Njih su na Korićanskim stijenama postrojili pripadnici interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, a nakon što u ih strijeljali, tijela su pala u ponor dubok više od 300 metara.

Za zločin na Korićanskim stijenama osuđeno je 11 Srba na kaznu od ukupno 200 godina zatvora.

Pred Haškim sudom i Sudom BiH za taj zločin su osuđeni Darko Mrđa, Damir Ivanković, Gordan Đurić, Ljubiša Četić , Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković, Željko Stojnić, Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević.

(Bportal.ba/Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>