Slider Slider

Konaković se pohvalio obnovom pravoslavne kapele posvećenoj pripadnicima terorističke organizacije ‘Mlada Bosna’

Posmrtni ostaci Gavrila Principa i njegovih drugova 7. jula 1920. sahranjeni su u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, a 19 godine kasnije njihove kosti prebačene su u Vidovdansku kapelu gdje su i danas, izvještava RTRS koji nastavlja u istom tonu. “Kakvog li paradoksa da u srcu Sarajeva, grada koji se odrekao Gavrila Principa proglasivši ga teroristom, počivaju kosti mladobosnaša. U kapeli Vidovdanskih heroja koju su nebriga sarajevskog preduzeća Pokop i zub vremena vidno načeli, a Srbi čini se zaboravili”.

Međutim, kapelu teroriste Principa nije zaboravio predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković koji je sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Srđanom Mandićem prisustvovao svečanosti povodom završetka obnove, piše Saff.

Inicijativu za obnovu kapele pokrenulo je Srpsko pravoslavno kulturno društvo “Prosvjeta” a, kako je naveo njen predsjednik Savo Vlaški, uz veliko razumijevanje Vlade KS i tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića obezbijeđena su finansijska sredstva za rekonstrukciju.

Konaković je istakao da je “ovo lijepa priča koja osim vjerskog aspekta ima i jako bitan kulturno-historijski i turistički značaj”. Konaković je otkrio da je Kanton Sarajevo za ovaj projekt izdvojio 25.000 KM.

“Drago mi je da je ovaj prelijepi objekt konačno otvoren. Vrijedna ekipa na čelu sa Draganom Močevićem objasnila nam je važnost njegove rekonstrukcije i sa velikim zadovoljstvom smo podržali ovaj projekt”, naglasio je predsjedavajući Konaković.

U nastavku pogledajte kako su na RTRS govorili o ovoj kapeli.

Podijeli na društvene mreže!