Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Konačni dogovor: Evo kako je tuzlanska petorka podijelila resore

Kako je već ranije objavljeno nova parlamentarna većina u Tuzlanskom kantonu, koju čine SDA, SDP, SBB, DF i Stranka za BiH, za mandatara vlade je nominirala doktora iz Živinica, Denijala Tulumovića, iz Sranke demokarstke akcije, koja je s 9 manada, vodeća u Skupštini Tuzlanskog kantona.

“Slobodna Bosna” je uspjela doznati da je dogovorena raspodjela svih resora između vodeće stranke SDA koja ima 9 mandata i koalicionih partnera, koji zajedno imaju također 9 mandata.

Kako smo doznali, osim premijera, Stranka demokratske akcije će dobiti četiri ministarstva i to ministarstvo finansija, kulture i sporta, pravde te ministarstvo obrazovanja.

Socijaldemokratska partija predvodit će dva resora – ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo poljoprivrede.

Demokratska fronta će voditi također dva resora: resor zdravstva te resor za boračka pitanja, dok će kadrovi Saveza za bolju budućnost voditi resor prostornog uređenja te resor trgovine. Naposlijetku, Stranka za BiH vodit će ministarstvo privrede te ministarstvo socijelne politike.

Kako smo doznali raspodjela ministarstva konačno bi trebala biti potvrđena na današnjem sastanku koalicionih partnera u Tuzli.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!