BiH Vijesti

Komšić u općinskom vijeću jednoglasno proglašen nepoželjnim u Neumu

Općina Neum se priključila pokretu protiv nedavno izabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a za odluku da se proglasi nepoželjnim u općinskom vijeću glasala su i dvojica dojučerašnjih Komšićevih stranačkih kolega iz Demokratske fronte kojoj je na čelu, javlja Hina.

Na sjednici općinskog vijeća Neuma tačno tri mjeseca od izbora Komšića u Predsjedništvo BiH donesena je odluka da se proglasi personom non grata. Za tu je odluku glasalo svih 17 vijećnika u Općinskom vijeću Neuma od kojih su i dvojica donedavnih članova Demokratske fronte Ivan Stanković i Stipe Čapeta. Stanković i Čapeta napustili su DF kojemu je na čelu Željko Komšić.

Ovu odluku donijelo je ranije 25 općina s hrvatskom većinom

Neum je posljednja od većinskih hrvatskih općina koja nije donijela odluku da se Komšića proglasi nepoželjnim jer je za hrvatskog člana predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka.

Ranije je ovakvu odluku donijelo 25 općina s hrvatskom većinom, a u Mostaru je organiziran protest protiv Komšićeva nametanja Hrvatima na kojemu je bilo oko 10.000 učesnika te je pokrenuta akcija #SejdoKomsic nije moj predsjednik.

U više hrvatskih središta u BiH istaknuti su plakati s prekriženim Komšićevim likom.

Aktivisti pokreta #SejdoKomsic, prema najavama, svakog 7. u mjesecu obilježavat će bošnjačko nametanje Komšića za predstavnika Hrvata, pa su u brojnim gradovima širom BiH osvanuli plakati i različite političke poruke kako on predstavlja simbol institucionalnog, zakonskog i političkog nasilja nad bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Pojedini Hrvati u BiH Komšića uspoređuju s bivšim komunističkim predstavnikom kosovskih Albanaca Sejdom Bajramovićem kojega je mimo volje toga naroda u savezno Predsjedništvo ugurao Slobodan Milošević.

(Bportal.ba/Hina)

Podijeli na društvene mreže!