BiH Slider Slider Vijesti

Komšić u Dnevniku D: Evo šta je lider DF-a rekao o Bh.bloku i formiranju vlasti

Gostujući u Dnevniku D FTV-a, Komšić je rekao kako je još otvorena priča kada je riječ o formiranju vlasti u koaliciji sa SDA, ali da DF u tu priču neće ulaziti sam.

– Sami nećemo ući u vlast, jer je to beskorisno. DF nije toliko jak po broju glasova da bi mogao da upravlja bilo kojim procesima. U tom slučaju, mi bismo bili samo običan privjesak i to bi bio ulazak u vlast samo radi vlasti, a po meni to nema smisla – kazao je Komšić.

Govoreći o sastanku Bh. bloka koji je bio najavljen za danas, Komšić je rekao da nije bio planiran nikakav sastanak, već “15-minutna kafa”.

– Pretenciozno je dogovor o 15-minutnoj kafi zvati “sastankom”, a to je odgođeno zato što su svi bili u gužvi – rekao je Komšić.

On je ocijenio i da SDA sigurno neće ostati usamljena te kako su u SBB-u, PDA i A-SDA “vrlo raspoloženi” da uđu u vlast. Međutim, nije želio komentarisati izjavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, koji je kazao kako “navija da DF uđe u vlast”.

Govoreći o Bh. bloku i međusobnim odnosima unutar DF-a, SDP-a i Naše stranke, Komšić je rekao kako smatra da je Bh. blok trebao jedinstveno ući u vlast ponajviše zbog pitanja izmjena Izbornog zakona.

– Bh. blok je dobra ideja, ali on nije profilisao nikakvu platformu za djelovanje, nisu definisani odnosi između stranaka… To treba napraviti, inače bi se moglo desiti da Bh. blok postane sredstvo koje će Radončiću i Kukiću omogućiti da uđu u vlast – rekao je Komšić.

Stranke koje budu činile vlast imat će dva krupna zadatka pred sobom, a to su put BiH ka NATO-u i izmjene Izbornog zakona, naglasio je Komšić, dodajući da je pitanje izmjena Izbornog zakona zapravo pitanje da li se ubija građanska BiH i hoće li ova zemlja biti potpuno etnički podijeljena. On je kazao i kako je proces izbora mandatara za Vijeće ministara BiH zaustavljen u onom trenutku kada je traženo da se mandatar obaveže da će poštovati zakon, a on je unaprijed najavio da to neće činiti.

Saradnju sa drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, Komšić je nazvao “pristojnom i uljudnom”.

– Naši različiti politički stavovi sigurno mogu doći do izražaja kada dođu na red neke krupnije teme, mada se trudimo da svaku situaciju koja može voditi ka nekoj varnici ili konfliktu izbjegnemo, i za sada u tome uspijevamo. Kada bih se vodio time ko mi je drag i simpatičan u političkom životu BiH, vjerujte, slabo bih s kim komunicirao – zaključio je Željko Komšić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!