Tuzlanski kanton

Kompanija Bingo postala većinski vlasnik Pivare Tuzla

Kompanija Bingo već ranije je kupila brend Tuzlanski kiseljak, a prijava za koncentraciju Konkurencijskom vijeću BiH je upućena 17. januara ove godine. Ipak, ona je tek danas javno objavljena na zvaničnoj web stranici.

Kako je navedeno u obavještenju o prijavi koncentracije, predmetna koncentracija će imati efekt na relevantnom tržištu proizvodnje i veleprodaje piva i bezalkoholnih pića, odnosno mineralne vode i gaziranih sokova na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sarajevski RK Invest posjedovao je 82,5 posto vlasništva u Pivari Tuzla koji sada prelaze u ruke najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Bingo.

Podsjetimo, prva prodaja većinskog paketa dionica Pivare Tuzla izvršena je polovinom prošle godine.

Dionice je tada kupio investitor koji se kao većinski vlasnik Tuzlanske pivare krio iza skrbničkog računa Sberbank BH.

Spomenuti investitor u septembru prošle godine prodao je paket dionica, čime je tuzlanska kompanija dobila novog, sada starog vlasnika, sarajevski RK Invest.

Inače, u razvoj i unapređenje Pivare Tuzla u protekle tri godine uloženo je okvirno 15 miliona maraka.

U prva dva mjeseca 2018. godine od ukupnog investicijskog ciklusa koji iznosi 4,6 miliona KM, uloženo je 1,2 miliona maraka u kompresorsko postrojenje za PET boce i limenke, filtraciono postorojenje za finu filtraciju piva i kupovinu novih vozila.

Tuzlanska pivara trenutno zapošljava blizu 220 radnika.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši