BiH Vijesti

Komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini zasjenio novi Dodikov diplomatski incident

Kao i prošle godine Milorad Dodik je “preskočio” američku ambasadoricu Maureen Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik entiteta RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ove sedmice potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za kojeg “niko nikada nije odgovarao”.

“Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha ali i “iluzija o susjedima” s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavnu garanciju da se takvo nešto neće ponoviti Dodik vidi bh. entitet RS koji je opet označio kao “državu srpskog naroda”.

“Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti negiranje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

“Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti”, izjavila je Gojković.

(Bportal.ba/Hina)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši