BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

Komarica: Ako je Hrvata sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, šta mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt

Banjalučki biskup Fra­njo Komarica u izjavi za „Avaz” kaže da taj problem godinama postoji, ali da svi o tome šute. On upozorava da u polovini zemlje nema pripadnika jednog naroda.
 
– Ja ne očekujem da uopće bude više rođenih be­ba od tog broja. I plakao bih i smijao se i čudio… Niko to ne uočava, ne govori, ne elaborira. Niko! Nema ovdje Hrvata. Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da neko čuje – ističe Komarica.
 
Kako kaže, treba pitati predstavnike vlasti, i srpske i hrvatske te visokog predstav­nika u BiH gdje je pola naroda.
 
– Gdje je ovdje pravna država, zašto su protjerani ljudi i ne mogu se vratiti – pita on.
 
Navodi da je prošle ned­jelje u Banjalučkoj bisku­piji održan sastanak o ovoj problematici.
 
– Imali smo sastanak s jednim stranim parlamentarcem koji je došao da se zanima za ovaj pro­blem te je saslušao naše jade i muke. Hrvatski narod je ovdje prekrižen, a ovo sa­da to i pokazuje – govori Ko­marica.
 
On je, inače, u ranijim svojim izjavama upozora­vao na to da je prije posljed­njeg rata na području Banja­lučke biskupije bilo oko 125.000 katolika, a da ih je na kraju 2016. godine bilo svega oko 30.000.
 
– Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, šta on­da mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt, očito – za­ključuje Komarica.
 
(Bportal.ba / Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši