Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Kolinda iza zatvorenih vrata: “Bojimo se da presuda šestorki nije kraj, BiH će osnovati mini Haag”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon predavanja u HGZ-u je izjavila kako je, osim predavanja, sa članovima HGZ-a održala i razgovor tokom kojega je saslušala komentare okupljenih, prije svega o sigurnosnim prijetnjama sa kojima se Hrvatska susreće danas, ali koje prijete i teritoriju Europske unije, NATO saveza i globalno.

Cilj predavanja i razgovora u HGZ-u bio je kako odgovoriti na spomeute prijetnje u okviru sistema Domovinske sigurnosti, ali i definirati ulogu HGZ-a u stvaranje društvenih trendova i klime koja treba biti pozitivnija, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

“Treba zaustaviti najveću prijetnju za koju držim da se s njom danas suočava Hrvatska, a to je demografska depopulacija i kako stvoriti klimu u kojoj će nam mladi ostajati ovdje u Hrvatskoj i vraćati se u Hrvatsku, a ne odlaziti negdje drugdje”, izjavila je predsjednica Hrvatske.

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac nakon sastanka je kazao kako su okupljeni članovi HGZ-a posebno bili zainteresirani saznati političko stanje u regiji te stavove susjeda nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na trilaterali u BiH.

Miljavac je kazao da u HGZ-u strahuju da presuda šestorki Herceg Bosne nije kraj već da bi se to “moglo produžiti”.

“Predsjednica smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor”, kazao je Miljevac.

Predsjednica je rekla je da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sistemu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Miljavac kazao je novinarima da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima.

Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumantacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati “nekakav ‘mini Haag'”, rekao je i napomenuvši se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne “nije kraj”. I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. “Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor,” rekao je general Miljavac.

Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši