BiH Vijesti

Kolektivna dženaza za 20 Vlaseničana na mezarju ‘Rakita’

Iz Komemorativnog centra u Tuzli jučer je ispraćeno dvadeset tijela vlaseničkih žrtava koje će danas biti ukopane nakon podne namaza na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici.

Protokol će početi u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe. Kolektivnoj dženazi prisustvovat će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U 12.30 sati započet će vjerski dio, a nakon podne namaza dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Mujo Hadžiomerović izjavio je prethodno na pres-konferenciji da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom na to da su od prošle godine pokrenute krivične prijave za čelnike Kriznog štaba.

U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.

– Tijela su pronađena na 109 lokacija, u 12 masovnih grobnica. Najveća među njima je grobnica Ogradice koja se nalazi između Han Pijeska i Kladnja gdje su pronađene 243 žrtve. Muškaraca je stradalo 2.227 ili 90 posto, a žena 223 ili 10 posto. Maloljetnih žrtava je 288. Najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je rođena 1. januara 1991. godine, a ubijena je 23. augusta 1992. godine. Najstarija žrtva je Mujo Begić koji je, kada je ubijen, imao 89 godina – rekao je Hadžiomerović.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!