BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti

Koalicija SDA-SBB na djelu: Čovićev direktor FUP-a neće biti imenovan

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast.

Iako je proces izbora novog direktora FUP-a ranije započet, zvanično imenovanje će sačekati novi saziv vlasti, izglasano je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. Ova odluka je izglasana prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, čija su dva ministra Zlatan Vujanović i Nermin Džindić glasali kao i SDA, o odgodi imenovanja.

S druge strane, HDZ-u se žurilo da se imenuje novi direktor FUP-a, a podržali su ih iz SBB-a – Edita Đapo i Vesko Drljača. Ipak, struja predvođena SDA bila je većinska.

HDZ-u se žurilo jer je nakon bodovanja komisije Zoran Galić imao najviše bodova, a time i najviše šansi da preuzme FUP. HDZ bi tako imao kontrolu nad tom veoma važnom institucijom, kao što kontrolu policije u RS-u ima SNSD. Tako bi Milorad Dodik i Dragan Čović imali punu kontrolu nad policijskim snagama u BiH. S druge strane, s obzirom na nacionalni reciprocitet, to bi značilo da bi ministar unutrašnjih poslova u budućoj Vladi FBiH trebao biti Bošnjak.

Potez o odgađanju imenovanja je stoga ocijenjen kao najkorektniji, s obzirom na to da budući direktor FUP-a treba biti imenovan nakon dogovora o koaliciji i rasporedu resora između stranaka koje budu činile vlast u FBiH.

Ovo je prvi konkretan potez gdje je na djelu primjetna saradnja i koalicija SDA i SBB-a, što se na neki način može ocijeniti kao združeno djelovanje probosanskog bloka.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!