BiH Vijesti

Ko su saradnici Mirsada Kukića: Zanimljive biografije osnivača PDA

600_152370826315234505281518812458mirsad_kukic

PDA je, uvjeravaju javnost njeni osnivači, formirana zbog potrebe da se kaže “ne” centrima moći te zbog zaustavljanja razvoja Tuzlanskog kantona. Pored Kukića, među osnivačima PDA su, piše Nezavisni.ba, Senad Alić, Husein Topčagić, Azmir Husić i Munevera Bećarević.

Mirsad Kukić, piše ovaj portal, pravosnažnom presudom je osuđen za zloupotrebu položaja na 18 mjeseci zatvora jer je svojoj majci kao direktor RMU Banovići isplatio odštetu za oduzetu imovinu i protiv koga se vodi još nekoliko istraga te krivični postupak zbog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Između ostalog, Kukić je bio obuhvaćen istragom u predmetu protiv bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira zbog davanja nezakonitih pomilovanja pravosnažno osuđenim osobama. Kukić se sumnjičio da je posredovao kod predsjednika FBiH u postupku davanja pomilovanja Mersedu Hadžiću, zvanom Mirso Švicarac.

Husein Topčagić, zvani Maljutka, aktuelni je ministar MUP-a TK, a Nezavisni.ba ga opisuje kao “ratnog profitera” osuđenog u ratu za šverc i prodaju oružja Armije RBiH.

Senad Alić, predsjednik skupštine TK, vojni je penzioner poznat po nepotizmu i zapošljavanju najbližih srodnika, dva sina i snahe na državne jasle i desetine drugih daljih srodnika uposlenih u UKC-u, MUP-u TK, Zavodu za zapošljavanje, Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Azmir Husić, privrednik i poduzetnik, sportski radnik (mešetar), borac za povratak u Podrinje sa distance iz Tuzle, je, piše ovaj portal, navodno naslijedio veliki kapital. Obećao je otvaranje privrednih pogona sa stotinama novih radnih mjesta, izgradnju tržnog centra, a posebno je poznat kao neko ko je javno obećao proširenje i izgradnju stadiona Tušanj, izlazak FK Slobode u Evropu dok je bio na njezinom čelu.

Od svega, ostao je upamćen po lažnim obećanjima i nogometnom mešetarenju, čemu smo svjedočili u njegovom javnom nastupu na TV Face, gdje je to javno i priznao. Poseban kuriozitet za ovog vakifa, humanitarca je pokušaj kupovine jednog vijećnika SDA u OV Lukavac, kako bi osigurao većinu u OV Lukavac za SDP-ovog načelnika Delića, kojem je sve izvjesnija smjena na glasanju o opozivu načelnika u maju ove godine. Prema mišljenju mnogih, u Lukavcu je na pomolu nova koalicija između SDP-a i Kukićeve PDA, odnosno nastavak saradnje Kukića i Delića, kojem je Kukić pomogao 2016. godine da pobijedi na lokalnim izborima, rušeći SDA-ovog kandidata za načelnika općine.

Senad Mehmedinović, ugledni profesor UNTZ-a, bivši je predsjednik AM SDA Tuzla, a nezavisni.ba navodi da je, navodno, bio štićenik centra za odvikavanje od psihoaktivnih supstanci CROPS Smoluća.

Mehmed Bajraktarević, zastupnik u skupštini TK, potpredsjednik Vlade TK u mandatu Hazima Vikala, krivično procesuiran za zloupotrebu položaja zajedno sa Hazimom Vikalom, poznat je, između ostalog, što je 1998. godine u lovu nesretnim slučajem ranio brata, za čije liječenje u Sloveniji je dao nezakonite garancije u ime Vlade TK. Zbog toga je TK na ime presude Zavoda zdravstvenog osiguranja Slovenije 2017. godine platio 300.000 KM, što je prošlo nezapaženo, a za što se pobrinuo bivši ministar finansija u Vladi TK i aktuelni premijer Jakub Suljkanović, koji je također jedna od perjanica PDA.

Suad Salihbašić, zastupnik u skupštini TK iz Lukavca, osuđen je za zloupotrebu položaja. Damir Pirić je dugogodišnji direktor PIO TK, također krivično procesuiran u aferi Vikalo.

U PDA je i Samir Imamović iz Tuzle. On je pripadnik vehabijskog pokreta kojeg sigurnosne službe u BIH i izvan zemlje dovode u vezu sa radikalnim djelovanjem vehabija iz Tuzle, kao što je nedavno uhapšeni Maksim Božić. Njegov brat Sabahudin je bivši predsjednik GO SDA Tuzla i ostao je u toj stranci kako bi, piše Nezavisni, ostao direktor pogrebnog društva Revda.

Ono što će biti vrlo interesantno, napominju, jeste raspored pozicija unutar stranke i raspored pozicija na listama za predstojeće izbore. Prema provjerenim informacijama, Kukić nije planirao preuzimanje predsjedničke pozicije, ali po svemu sudeći, zbog netrpeljivosti koja je postala očigledna između Huseina Topčagića i Senada Alića, Kukić će ipak morati preuzeti predsjedničku fotelju, a nije isključena ni mogućnost, mada manje vjerovatna, da to mjesto prepusti Muneveri Bećarević.

Ono što je sigurno da će novi predsjednik PDA, ukoliko se ne odvaži Kukić, biti čovjek od njegovog povjerenja. Bolji poznavaoci prilika tvrde da je, ako Kukić ne bude predsjednik, moguće da svoju kandidaturu istakne i Azmir Husić, preko kojeg Kukić želi ostvariti utjecaj na značajnu podrinjsku populaciju, koja je tradicionalno u Tuzli podržavala SDA. Isti izvori tvrde da taj politički manevar Kukića i Husića u pridobijanju Podrinjaca neće uspjeti, jer su na vrijeme shvatili da se radi o političkoj manipulaciji. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da je sve veći broj Podrinjaca svjestan obmana i lažnih obećanja Azmira Husića koji novcem i kupovinom naklonosti, pokušava da se nametne kao prvi u Bošnjaka Podrinja.

(Bportal.ba/Nezavisni.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši