BiH Slider Slider Vijesti

Ko su novi ministri: Zvijezda afere “Panama Papers”, kumovi i stranački omladinci

Predstavnici šest političkih stranaka koje formiraju vlast u Kantonu Sarajevo su u četvrtak navečer finalizirali dogovore o raspodjeli ministarskih pozicija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo. Novi ministri će biti zvanično predstavljeni na današnjoj konferenciji za medije, a njihova su imena već poznata javnosti, piše portal Faktor.

Narodu i pravdi (NiP) su pripala četiri ministarstva. Novi ministar finansija u Kantonu Sarajevo bit će Amel Kovačević, široj javnosti pozatiji kao jedan od aktera afere “Panama Papers”. Tada je, podsjećanja radi, iz Mossack Fonsece, advokatske kompanije koja je decenijama pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju plaćanje poreza, procurilo 11,5 miliona dokumenata, a među njima se našlo i ime novog ministra finansija Kantona Sarajevo.

Kovačević je 2013. godine osnovao offshore kompaniju u Hong Kongu, nakon što mu je istekao ambasadorski mandat u Kini. Kompaniju je, pojašnjavao je, osnovao u Hong Kongu jer “tamo skoro da nema poreza”.

-Njegova kompanija je ovdje sklapala poslove u energetskom sektoru-ustvrdila je 2016. godine za Faktor Miranda Patrucić, vođa bh. tima koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Kovačević je nakon što su navodi iz afere “Panama Papers” objavljeni za ovdašnje medije izjavljivao kako je kompaniju osnovao 2013., ali da ona nikada nije zaživjela.

Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova NiP je imenovao Admira Katicu, dosadašnjeg šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Katica je od 1998. do 2003. godine radio kao kriminalistički inspektor za borbu protiv zloupotrebe droga te na istragama krvnih delikata i krivičnih djela protiv međunarodnog prava u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Zatim je radio kao glasnogovornik u Uredu policijskog komesara ZDK, glasnogovornik SIPA-e te glasnogovornik VSTV-a. Od 2007. do 2010. bio je savjenik federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Novi ministar privrede Haris Bašić (NiP) u svojoj dosadašnjoj karijeri nije imao baš previše dodirnih tačaka sa privredom. U prilog kompetencijama za ovu poziciju, na kojima insistira predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, može ići činjenica da Bašić nikada nije vodio firmu koja je negativno poslovala. Zlobnici bi rekli da je to posljedica činjenice da nikada nije ni vodio neku firmu ili bio uposlen u privredi, ali ne treba biti sitničav.

Na čelu Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta će biti Zineta Bogunić (NiP), nekadašnja direktorica Osnovne škole “Čengić Vila I”.

Našoj stranci je, pored premijerske pozicije, pripalo i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, a ministarsku dužnost će obnašati Srđan Mandić, nekadašnji direktor Oslobođenja. I nova ministrica pravde i uprave dolazi iz Naše stranke. Zove se Lejla Brčić, a prije dvije godine je bila kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad. Bila je kandidat i na Općim izborima, ali nije osvojila dovoljan broj glasova za mandat u Skupštini. Zaposlena je u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Prethodno je radila u Mikrokreditnoj fondaciji Prizma, a radno mjesto je promijenila “u paketu” sa nekadašnjim direktorom Kenanom Crnkićem.

Kada u Google unesete ime Damira Filipovića, možete pročitati impresivnu biografiju profesora sa Finansijskog instituta u Švicarskoj. Ali nemojte gubiti vrijeme na to jer onaj Damir Filipović kojeg tražite i koji je imenovan za novog ministra prostornog uređenja nije taj. Damir Filipović kojeg tražite je predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) i tu uglavnom počinje i završava njegova biografija.

Novi ministar rada i socijalne politike je SDP-ov Malik Garibija, predsjednik općinske organizacije te stranke u Starom Gradu. Pored stranačkog angažmana, među kompetecijama izdvajamo kumske veze sa generalnim sekretarom SDP-a Irfanom Čengićem. Ministar saobraćaja je Adnan Šteta (SDP), nekadašnji izvršni direktor Konzuma i bivši direktor kompanije Velpro BiH.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te aktuelni ministar komunikacija i prometa BiH, svestrani Ismir Jusko, ostaje u ministarskoj fotelji. Ovaj put će to biti fotelja u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo. U fotelji, istoj onoj u kojoj je proveo protekle tri godine, ostaje i Mirvad Kurić. Njega je SBB ponovo predložio za ministra kulture i sporta.

Doktorica Amela Sofić iz Demoktatske frote bit će nova ministrica zdravstva.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!