Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

KO SDA Tuzla: Blok 7 TE Tuzla i Blok 1 TE Banovići nemaju alternativu

Blok 7 termoleketrane Tuzla i blok 1 termoelektrane Banovići nemaju alternativu u energetskoj politici Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, zaključeno je jučer na okruglom stolu Savjeta za energetiku Kantonalnog odbora SDA Tuzla. To znači da će svi nadležni organi u Federaciji Bosne i Hercegovine donijeti sve odluke koje se odnose na početak realizacije ovih investicionih projekata.

Učesnici okruglog stola, dvadesestak vrhunskih stručnjaka u obasti energetike založili su se za uspostavljanje energetski efikasnog, ekološki prihvatljivog i ekonomski konkurentnog energetskog sistema u čijem središtu će biti dva nova termoenergetska bloka u kome će se proizvoditi električna i toplinska energija potrebna za privredni i urbani razvoj ne samo Tuzlanskog kantona već i Federacije Bosne i Hercegovine. To podrazumijeva: restrukturiranje i modernizaciju Rudnika uglja Kreka, Đurđevik i Banovići, razvoj elektroprijenosne mreže, intenzivna istraživanja u oblasti obnovljivih izvora električne energije i investiranje u obrazovanje kadrova za moderne tehnologije koje će se ugraditi u ove termoelektrane.

Sastavni dio projakta izgradnje Bloka 7 je proširenje postojećeg sistema daljinskog grijanja u Tuzli i Lukavcu i izgradnja vrelovoda do Živinica.

Članovi Savjeta za energetiku Kantonalnog odbora SDA Tuzla založili su se za uspostavljanje pune upravljačke funkcije države u svim energetskim objektima u državnom vlasništvu uz maksimalno uvažavanje interesa lokalnih zajednica.

Bego Gutić, nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona je podržao stavove iznesene na okruglom stolu i najavio da će Stranka demokratske akcije i ubuduće o svim pitanjima od vitalnog zanačaja za kanton, pa i pitanjima energetike redovno konsultirati struku, saopćeno je iz KO SDA Tuzla.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!