BiH Slider Slider Vijesti

KO SDA: Konaković je znao da krši procedure i Ustav, stvari su se otele kontroli

Nakon što je za “etničko čišćenje” Srba iz Sarajeva optužio SDA, pokušao legitimizirati nepostojeći BHS jezik na štetu bosanskoga jezika, te osvetnički i iz najnižih pobuda obrušio se na pozitivne izvještaje javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković suočen sa padom povjerenja kod građana i naroda za koji kaže da ga predstavlja, u svom najnovijem javnom nastupu pokušava spinovati, optužujući SDA da “ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava Univerzitet u Sarajevu koji je od ove godine na trezoru”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

– Konaković je znao da krši procedure, zakon i Ustav, bio je upozoren. Svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda. Umjesto da se prijedlog Budžeta po poroceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da kako je to procedurama i zakonima predviđeno zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu Budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava – ističu iz KO SDA.

Podsjećaju da je “na insistiranje prije svega Konakovića usvojen je budžet KS mimo svih procedura, dakle protivustavno”.

– Na naše primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz NS su nam savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu, što smo i učinili. Stvari su se otele kontroli, i mi pokušavamo djelovati kako ne bi nastala još veća šteta. Ovakvim djelovanjem vladajuće većine, koje je isforsirano prije svega Konakovićevom bolesnom porukom «ubit ćemo mi njih», ugrožen je princip provodivosti zakona i poštivanja Ustava, ugrožen je demokratski sistem. Zato pozivamo sve one koji zajedno sa Konakovićevom strankom vladaju Kantonom Sarajevo da se na vrijeme ograde od ove političke štetočine i uskrate mu povjerenje, dok ne bude prekasno – saopćeno je iz KO SDA.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!