Zabava Zanimljivosti

Klikom do egzotične životinje

Kraljevski pitoni, bengalski tigrovi, pirane, tarantule i majmuni, samo su neke od egzotičnih životinja koje prodaju i potražuju ni manje ni više nego na internetu.

“Kraljevski piton Spider Enchi, poluodrasla ženka teška oko 500 grama. Naviknuta na hendlovanje, jako dobro jede, hrani se odmrznutim štakorima. Jednostavna je za održavanje”, stoji u jednom oglasu za prodaju životinja. Kako je navedeno u ovom oglasu, pitona je neophodno hraniti jednom u 15 dana, a isto tako i čistiti.

“Za nju nije potreban velik prostor i ne zahtijeva veliku pažnju. Cijena 320 KM”, istaknuto je u oglasu.

Na jednom interenet oglasniku korisnik iz Bihaća objavio je da prodaje mladunče bengalskog tigra i to po cijeni od 35.000 KM. U oglasu postavljenom na pomenutom sajtu takođe se navodi da je mačka čistokrvna, da je vakcinisana i da su mladunci stari 45 dana, te da su iz legalnog uzgoja.

Prodavac koji je stavio oglas o prodaji bengalskih tigrova kazao je za “Nezavisne” da se oni mogu kupiti samo u posebnim evropskim uzgajivačnicama.

“Bengalski tigrovi se mogu uvesti u BiH, ali naravno sa svim dozvolama i dokumentima. Ima kupaca za ovu vrstu tigrova, s tim da i kupac, kada ih uzme, mora imati posebnu dozvolu za držanje te životinje”, pojasnio je on. Naveo je da je ranije uzgajao sibirske tigrove, koji su, kako kaže, pitomiji od domaćih mačaka.

Jedan korisnik, navodno iz Gradiške, odlučio se za prodaju opasnog pauka, pa tako nudi ni manje ni više nego tarantulu.

“Prodajem više vrsta odraslih ženki tarantula, sa ili bez terarija. Više informacija u pp. Cijena po dogovoru”, istaknuto je u oglasu.

I jedan Sarajlija prodaje tarantulu, tačnije mladu ženku Psalmopeus Irminia, raspon nogu 12 cm, na prodaju je i terarij za ovog pauka, a cijena je takođe po dogovoru.

S druge strane, osim što egzotične životinje prodaju na interentu, ima i onih koji ih potražuju.

“Potražujem majmuna marmoseta ili kapucina”, navedeno je u oglasu, dok u drugom potražuju mladunče pitona.

Osim gmizavaca, insekata i sisara, jedan korisnik je zainteresovan za ribe, pa je tako objavio oglas u kojem je navedeno da kupuje pirane.

“Kupujem prave pirane, minimalno četiri komada. U obzir dolaze samo prave pirane”, stoji u oglasu.

Prema članu 23. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji se odnosi na uzgoj divljih životinja, zabranjeno je uzgajati divlje životinje, osim u slučaju uzgoja u zoološkim vrtovima ili radi spasavanja pojedinih životinjskih vrsta.

(Bportal.ba/Nezavisnenovine)

Podijeli na društvene mreže!