Regija i Svijet Svijet

Kina optužila bivšeg šefa Interpola za primanje mita

Kina je saopćila u ponedjeljak da je bivši šef Interpola Meng Hongwei pod istragom zbog primanja mita i nekonkretizovanih ostalih “nezakonitih aktivnosti”.

Meng, koji je u nedjelju podnio ostavku u međunarodnoj policijskoj organizaciji nakon što je njegova supruga javila da je nestao u Kini, pod istragom je kineske antikorupcijske agencije, navodi u saopćenju ministarstvo javne sigurnosti u Pekingu.

Istraga pokazuje da je predsjednik vladajuće Komunističke partije Xi Jingping “predan provođenju borbe protiv korupcije”, navodi se u saopćenju.

Xi predvodi široku antikorupcijsku akciju otkako je došao na vlast u 2012., krivično goneći zvaničnike na svim nivoima vlasti.

– Nema nikakvih privilegija i izuzetaka u suočavanju sa zakonom. Svako ko prekrši zakon bit će teško kažnjen – navodi ministarstvo u saopćenju.

Mengov nestanak postao je udarna vijest nakon što je Interpol prvobitno saopćio kako ne zna gdje se nalazi njegov čelnik. Samo kada je policijska agencija u subotu zatražila od kineske vlada da joj javi gdje se nalazi Meng, Kina je priznala da ga je uhapsila, prenosi dpa.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!