Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Kina: Dvadesetšestogodišnjak detonirao bombu ispred Ambasade SAD-a

Bomba je eksplodirala u četvrtak u prostoru oko Ambasade SAD u Pekingu i nije izazvala žrtve, a dvadesetšestogodišnjak koji je detonirao bombu povrijeđen je, potvrdila je policija.

Policija u Pekingu objavila je da istražuje eksploziju, navodeći da je bobmaš ranio samo ruku i da nije životno ugrožen.

“Smješten je u bolnicu i niko drugi nije povrijeđen. Njegovo ime je Jiang, ima 26 godina i iz Unutrašnje Mongolije je. Slučaj je pod daljom istragom”, navedeno je u saopštenju.

Bomba je eksplodirala izvan teritorije Ambasade, u blizini glavne raskrsnice, rekao je portparol Ambasade za CNN.

“Jedna osoba detonirala je bombu. Osim bombaša, nema povrijeđenih. Nadležna je lokalna policija”, naveo je portparol u izjavi.

Manje krhotine nalaze se na mjestu eksplozije koja se desila oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Prethodno su kineski državni list Global times objavio da je policija odvela ženu koja se polila benzinom i pokušala da se spali ispred Ambasade SAD, dok su ostali svjetski mediji javili da se dogodila eksplozija.

Reuters je, navodeći da za sada ne može da potvrdi izvještaj o samospaljivanju, prenio izjavu svjedoka koji je rekao da policija pregleda vozilo ispred Ambasade, a na društvenim mrežama prikazane su slike dima poslije eksplozije.

Drugi svjedok rekao je da se nedaleko od Ambasade nalazi sedam ili osam policijskih vozila i da je zatvorena ulica koja prolazi pored ovog kompleksa.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!