BiH Vijesti

KCUS: Na Klinici za abdominalnu hirurgiju urađeni složeni multiorganski zahvati

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) rade se najsloženiji operativni zahvati, počevši od resekcije jednjaka, tankog i debelog crijeva, te gastrektomije i složenih operacija tumora.

Radi se uporedo u dvije operativne sale, ponekad se dnevno operira i do šest pacijenata. Šef Klinike prim. mr. sci. dr. Juka Šabanović navodi da većina bolesnika dolazi u poodmakloj fazi oboljenja, u zapuštenom i teškom stanju.

Takva su i posljednja dva slučaja pacijenata, koji su u KCUS upućeni iz Travnika i Tešnja. Po prijemu u KCUS pacijenti su bili potpuno dezorijentirani, sa lošim nalazima i minimalnim šansama za preživljavanje.

– Mnogo operacija smo dosad uradili, ali te dvije bih svrstao u najteže. Kod oba bolesnika karcinomi su, zbog neblagovremenog liječenja, zahvatili više organa. To je rezultiralo životno ugrožavajućim stanjem. Pojedine krvne vrijednosti kod pedesetdvogodišnjeg H.E. iz Tešnja su po prijemu na Kliniku bile veće i do 20 puta od normalnih. On je uspješno operiran, te upućen na kućno liječenje. Veliku podršku u tim, ali i svim drugim zahvatima imamo od kolega anesteziologa koji zajedno s nama isprate svaku operaciju –  izjavio je dr. Šabanović.

Sedamdesetdvogodišnji R.H. još se liječi na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS. On se, nakon teške operacije, osjeća mnogo bolje. Nada se skorom odlasku kući.

– Po dolasku u Klinički centar nisam bio svjestan ni kako se zovem ni gdje se nalazim. Tri godine je trajala moja agonija, bolovi i tegobe. Neizmjerno sam zahvalan doktoru Šabanoviću i svim ljekarima i medicinskom osoblju. Nemam više bolova, vraća mi se normalna boja kože i nadam se da ću se uskoro pridružiti svojoj porodici. Zahvalan sam da u Bosni i Hercegovini imamo mogućnost da se liječimo, da ne moramo ići u druge države. Svaka odvojenost od porodice teško se podnosi, pogotovo kad je čovjek bolestan i kad ne zna da li će ih više vidjeti – kazao je R.H.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović ističe da je ta ustanova kao tercijarni nivo zdravstvene zaštite zadnja stanica u liječenju bolesnika. Zbog toga su ljekari i medicinsko osoblje izloženi dodatnim pritiscima, jer se od njih očekuje da riješe sve ono što nije riješeno na primarnom i sekundarnom nivou.

– Zbrinjavamo bolesnike iz cijele FBiH, nerijetko i najteže slučajeve iz RS. Svi najsloženiji zahvati, procedure i pretrage rade se u KCUS. Mi smo zadnja instanca u liječenju, te u slučaju da ne možemo pružiti određenu uslugu preostaje samo izmještanje na liječenja izvan BiH. Zbog toga kontinuirano radimo na stručnom usavršavanju uposlenika i praćenju najnovijih tehnoloških dostignuća. Prvi smo u BiH po stručnosti i visoko sofisticiranoj opremi. Svakodnevno radimo na širenju spektra usluga koje se pružaju bolesnicima. Naši hirurzi i ljekari svih specijalnosti rade odličan posao. Starije i iskusnije kolege daju mogućnost mlađim hirurzima da uče i postepeno ih uvode u operativni program. Hirurška disciplina je potpuno reorganizirana, tokom dvije i pol godine. Strogo se pridržavamo postojećih medicinskih protokola i procedura. Zahvaljujući tome smo uspjeli smanjiti i procent bolničkih infekcija, te općenito poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga. Ponosni smo na veliki broj uspješnih operativnih zahvata, na svim hirurškim klinikama – istakla je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!