BiH Vijesti

KCUS: Komisija za kontrolu bolovanja otkrila brojne nepravilnosti

600_15193798361517923798kcus

Komisija je formirana zbog sprečavanja zloupotrebe bolovanja koja prouzrokuju otežan rad KCUS-a, vještačke liste čekanja i velike finansijske gubitke za KCUS. Već se primjećuju pozitivne promjene u smislu smanjenog broja uposlenika koji odlaze na bolovanje, a da nisu bolesni.

Kako ističu iz Komisije, to radno tijelo razmatra izvještaje kontrolora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS), koji provjeru vrše na osnovu zahtjeva KCUS-a.

– Kontrolori uglavnom konstatuju da bolovanja nisu vođena u skladu s Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika. Nedavno smo (na osnovu prijave šefa OJ) otkrili uposlenika iz kuhinje koji već dvije godine iz raznih razloga otvara bolovanje. Također, kontrolori ZZOKS su otkrili da našim pojedinim uposlenicima uredno vode bolovanja, ali doktor porodične medicine nema kontrole nad liječenjem pacijenta, on se sam vodi kroz bolovanje i sam prekida – naveli su iz Komisije.

U saopćenju za javnost Pres KCUS-a podsjeća da su u KCUS-u otkriveni uposlenici koji su odsutni s radnog mjesta zbog navodne bolesti, a provjerom je utvrđeno da rade u privatnoj praksi, da sami sebi pišu otpusna pisma iz ordinacija koje su u njihovom vlasništvu, da sami sebi propisuju bolovanje ili da bolovanje koriste u nekim drugim sferama interesovanja.

– Svakodnevnim protuzakonitim izostancima pojednih uposlenika ugrožava se funkcionisanje KCUS-a direktno, a indirektno život i zdravlje bolesnika koji moraju čekati zbog vještački nastalih listi čekanja – kazali su iz Komisije.

Od 3.368 uposlenika KCUS-a, 10 posto je na bolovanju. U martu,  na bolovanju do 42 dana evidentirana su 283, a više od 42 dana, 95 uposlenika.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši