BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

KCUS: Klinika za plućne bolesti najrazvijenija ustanova ovog tipa u BiH

Klinika za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu najrazvijenija je ustanova za dijagnostiku i tretman svih bolesti respiratornog sistema, prvenstveno bolesti koje pripadaju tercijarnom nivou zdravstvene zaštite – saopćeno je iz KCUS-a.

Šef Klinike za plućne bolesti prof.dr. Bakir Mehić ističe da se u ovoj ustanovi pružaju kompletne usluge bolesnicima oboljelim od različitih plućnih oboljenja, te da nema potrebe za izmještanje na liječenje izvan BiH.

– Imamo stručno osposobljeno osoblje i svu opremu za dijagnostiku i terapiju. Sve usluge koje se pružaju u velikim centrima, pružaju se i na našoj Klinici. Popunjenost kapaciteta je 75 posto na godišnjem nivou. Zbrinjavamo sve pacijente iz FBiH, ali i RS. U sklopu Klinike rade četiri odjeljenja, a posebno smo ponosni i na Mikobakteriološki laboratorij na Klinici. Ovo je referalni laboratorij za dijagnostiku mikobakterije tuberkulozis na nivou FBiH. Kvaliteta rada našeg Mikobakteriološkog laboratorija certificira se svake godine, na osnovu prethodnih kontrola koje se sprovode u jednom njemačkom laboratoriju te vrste – naveo je prof.dr. Mehić.

Prof. Mehić ističe da se vrsta plućnih oboljenja znatno izmijenila, ali da se ne može govoriti o porastu oboljelih. Naglašava da je u poslijeratnom periodu incidenca tuberkuloze bila 125 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je danas incidenca 22 oboljelih na 100.000 stanovnika.

– Broj hospitalizacija zbog opstruktivnih bolesti pluća sveden je na minimum, i to su uglavnom bolesnici koji se hospitaliziraju zbog respiratorne insuficijencije koju su proizvele opstruktivne bolesti pluća. Međutim, broj oboljelih od karcinoma pluća je u porastu, te su 50 posto naših pacijenata sa ovim oboljenjem. Najveći uzročnik karcinoma pluća je konzumacija duhana i duhanskih proizvoda – kazao je prof.dr. Mehić.

Glavna sestra Klinike Džanela Bravo, DMS, ističe da je sestrinski dio posla odlično organizovan na Klinici, te da su sestre uvijek uz pacijenta u slučaju potrebe.

– Zahvaljujući prijemu novih medicinskih sestara i tehničara znatno je olakšan rad, te poboljšana kvaliteta zdravstvenih usluga hospitaliziranim bolesnicima. Zahvalni smo na prilici za stručno usavršavanje sestrinskog kadra. Velika podrška u radu je i odlična saradnja sa šefom Klinike i glavnom sestrom KCUS-a. Posebno smo zahvalni za razumijevanje i podršku koju imamo od naše generalne direktorice, prof.dr. Sebije Izetbegović koja je podstakla niz pozitivnih promjena u Kliničkom centru – izjavila je Bravo.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović izjavila je da je težnja ove ustanove da se smanji i potpuno ukine praksa izmještanja na liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

– Klinika za plućne bolesti jedna je od klinika KCUS-a koja pruža sve moguće usluge liječenja ove vrste oboljenja. Predanim radom cijelog kolektiva, uspjeli smo na većini klinika uvesti nove metode i procedure u radu, zahvaljujući kojima smo znatno smanjili izmještanja na liječenje izvan naše zemlje. Aktivno radimo na stručnom usavršavanju kadra i zanavljanju opreme, kako bismo potpuno ukinuli ovu praksu. U narednom periodu ćemo zanoviti i određenu opremu za dijagnostiku i terapiju plućnih oboljenja. Statistika pokazuje da se godišnje u KCUS-u uradi i do 600.000 različitih ambulantnih pregleda, te približno toliko dijagnostičkih usluga. Naši uposlenici, na svim klinikama, rade izvrstan posao a dijagnostički aparati i oprema su konstantno u funkciji tokom dana. Samim tim, zbog prekomjerne upotrebe aparati i oprema se kvare, te je potrebno i pravilno zanavljanje istih. Zahvaljujući detaljnim analizama i ispravnoj strategiji nabavke nove opreme i aparata sve procedure se redovno rade, te nema zastoja u radu ni na jednoj klinici. Kao najveći zdravstveni centar u BiH nastojimo omogućiti građanima da sve zdravstvene usluge imaju u svojoj domovini. U trenucima najveće borbe i patnje veoma je bitno da se bolesnici ne odvajaju od svojih najmilijih, čija podrška i ljubav igraju veliku ulogu u njihovom liječenju – izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(Bportal/FENA)

Podijeli na društvene mreže!