BiH Vijesti

Karadžić zadovoljavajućeg zdravlja, presuda krajem godine

Na današnjoj raspravi o stanju u postupku, Karadžićev branilac Peter Robinson pitao je sudiju Merona kada se može očekivati konačna presuda, s obzirom da je Meron u izvještaju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da će to biti do kraja 2019, a da je nedavno u Sarajevu presudu najavio do kraja ove godine.

“U Sarajevu sam rekao da nam je namjera, mada to nije definitivni cilj, da presuda bude spremna do kraja 2018”, odgovorio je sudija Meron.

Haški tribunal je Karadžića krajem marta 2016. osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjam, i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U žalbi, koju je obrazložio juče i prekjuče, Karadžić je zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Na pitanje sudije Merona kakvog je zdravlja, Karadžić je danas u sudnici odgovorio da mu je zdravstveno stanje “sasvim zadovoljavajuće” i da se “osjeća mnogo bolje”.

Kazao je da se od “intervencija” sudije Merona vodi “potpuna briga o mom zdravlju”.

Karadžić je rekao i da u cjelini nema prigovora na uslove u sudskom pritvoru.

Izrazio je zadovoljstvo što mu je ispunjen zahtjev da dobije prenosni kompjuter, a ponovo je zatražio i da se razmotri mogućnost da ima ograničen pristup internetu.

Sudija Meron je kazao da je u toku razmatranje i Karadžićevog zahtjeva da mu se omogući komunikacija preko “Skypea”.

Naredna rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića, po pravilima suda, biće održana u roku od četiri mjeseca.

Karadžić je u haškom pritvoru od kraja jula 2008. godine, kada su ga vlasti Srbije izručile Tribunalu.

(Bportal.ba/BIRN)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši