Magazin Magazin Zanimljivosti

Kanada: Iskopan najveći dijamant na tlu Sjeverne Amerike

Najveći dijamant ikad iskopan u Sjevernoj Americi pronađen je u kanadskom rudniku pored Arktičkog kruga, prema medijskim izvještajima. Žuti 544-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smještenom na sjeveru Kanade stotinjak kilometara južno od Arktičkog kruga, objavio je u subotu list Toronto Star navodeći tvrtku koja upravlja rudnikom.

“Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom dijelu svijeta i znači stvarnu prekretnicu za iskopavanje dijamanata u Sjevernoj Americi”, objavila je kompanija na internetskoj stranici mining.com. Pronađeni dragocjeni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svijetu.

Vrijednost još nije poznata

Kompanija je rekla da dijamant veličine jajeta neće biti prodan u nebrušenu obliku. Umjesto toga tvrtka Dominion tražit će partnera za rezanje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News. Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrijednosti pronađenog dijamanta.

Dosadašnji rekord u Sjevernoj Americi bio je dijamant također pronađen u Diaviku u sjeverozapadnoj Kanadi. Dvije milijarde godina star dijamant od 187,7 karata tzv. “Foxfire” otkriven je 2015. Najveći dijamant na svijetu, 3.106-karatni Cullinan pronađen je 1905. u Južnoj Africi.

(Bportal/Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!