BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Kako kadrovi Naše stranke uzimaju “iz očiju pacijenata”

600_15208527921516885114opca_bolnica1

– U tekstu “Prodaja leća preko pacijentovih pleća” u kojem je jasno dokazano grubo kršenje propisa iz oblasti zdravstva, kao i propisa o javnim nabavakama od strane Opšte bolnice “prim.dr. Abdulah Nakaš” i Optike Baroš.

Manipulacije sežu još u mart 2009. godine, kada je tadašnji direktor Opšte bolnice dr. Bakir Nakaš potpisao monopolski ugovor sa Optikom “Baroš”, ugovor kojim je definisano da će aparat koji je Optika “Baroš” “ustupila na korištenje” otplatiti pacijenti. U decembru 2016. godine Optika “Baroš” je dobila novi ugovor sa Opštom bolnicom koji je potpisao direktor Opće bolnice dr. Zlatko Kravić (SBB). Pomenutim ugovorom je definisano da će Opšta bolnica u periodu od 5 godina ugraditi 5000 leća pacijentima, a aneksom ugovora je definisano da će Opšta bolnica morati vratit aparat ukoliko ne bude ugrađivala leće proizvođača “Bausch i lomb”. U 2017. godini je 127.105 KM javnog novca naplatila Optika “Baroš”, a pored toga naplatila je i stotine hiljada od pacijenata po osnovu sufinansiranja leća i tekućina. Posebno je sporna činjenica da su cijene leća i tekućine, a koje pacijentima preporučuje Opšta bolnica, više od dva puta skuplja nego kod ostalih dobavljača.

Igor Baroš – vlasnik Optike “Baroš”, predsjednik je Nadzornog odbora “Naše stranke”, najglasnije opozicione stranke u Kantonu Sarajevo. Također, ono što CIN nije spomenuo što je možda posebno indikativno, a možda samo puka slučajnost, jeste činjenica da je Ognjen Baroš (sin Igora Baroša i direktor Optike “Baroš”) vjenčani kum sa doktorom Ler Darkom. Doktor Ler Darko je `pak Šef Oftalmologije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

S obzirom na navedeno, te s obzirom da je barem vid nešto na šta bi osiguranici i pacijenti Kantona Sarajevo trebali imati prirodno pravo, pozivamo Našu stranku da djelima stane iza svojih riječi i barem suspeduje Igora Baroša sa mjesta Predsjednika Nadzornog odbora dok se cijeli slučaj ne rasvijetli. U suprotnom, vjerujemo da će javnost “progledati” kada su u pitanju njihovi motivi bavljenja politikom.

Na kraju, kada vidimo kako rukovodeći kadrovi “Naše stranke” posluju i kako su na račun teških pacijenata postali “uspješni ljudi iz realnog sektora” kojima se ta stranka često voli pohvaliti, iako “Naša stranka” nije na vlasti, postaje nam kristalno jasna ona narodna izreka: “Taj bi ti iz oka ukrao” – navode iz SDA.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši