BiH Vijesti

Kako je novinarka za 17 dana i 2.500 maraka dobila diplomu medicinske škole

Diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka Žurnala stekla je za dvije sedmice, bez prisustva ijednom času. Novinarka Žurnala zapravo je radila na razotkrivanju afere u vezi s kupovinom diploma.

U dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine, a diploma je formalno izdata prije nego je dokumentacija uopće predata. U svjedočanstvu piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju, te da je, pritome, “odradila” i praktičnu nastavu.

– Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Evropske unije – piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Žurnal je, kako navodi, dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH.

Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice, kojeg je novinarka kontaktirala predstavljajući se kao osoba kojoj je obećan posao u Njemačkoj i potrebna joj je diploma. Sve je dogovoreno, a od nje je zatraženo da plati 2.500 maraka.

Integralni tekst sa detaljima kako je ugovaran “posao”, kao i video sa sastanaka novinarke i posrednika, možete pogledati na Žurnalu.

(Žurnal)

Podijeli na društvene mreže!