BiH Vijesti

KADROVSKA KRIŽALJKA: Evo kako je šestorka podijelila plijen u Sarajevskom kantonu

Bez obzira što budući premijer Edin Forto tvrdi da šestorka još nije razgovarala o kadrovskim rješenjima, “Slobodna Bosna” je doznala da su ključni resori već podijeljeni i da se već znaju imena pojedinih ministara.

Svi su spremni na ustupke. Nama je najbitnije obrazovanje, komunalije, zdravstvo… ali ćemo se vjerovatno nečega morati odreći. Ne mogu svi dobit sve što žele. Poenta ovakve široke koalicije je da svi budu podjednako nezadovoljni, kazao je za N1 Edin Forto, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo i potpredsjednik Naše stranke, i vjerovatno novi premijer Vlade KS.

-Imali smo čitav niz aktivnosti. U odnosu na prethodne mandate imamo bržu dinamiku razgovora, možda to nekima ne izgleda tako, ali prije četiri godine kantonalna Vlada je svoje predstavljanje imala tek u martu. Imamo programski dokument u kojem je sadržano 300 mjera, to je jedna ambiciozna platforma. To je jedan iskorak da se napravi promjena vođenja politike u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini, rekao je Forto, naglašavajući kako su svi unutar koalicije spremni na ustupke.

-Svi smo se fokusirali na program, a ne na kadrovska rješenja. Bitno je da se više govori šta će se raditi nego ko će to izvesti. Građani od rata na ovamo su više puta tražili promjene. Imali smo nekoliko puta da su glasali za promjenu. Bila je to nekad Stranka za BiH, nekad SDP – ali im promjena nije isporučena. Mi moramo stvarno raditi drukčije. Sve što smo obećali će pasti u vodu ako građani za npr. šest mjeseci ne osjete da se radi drukčije, rekao je Forto.

Bez obzira što budući premijer tvrdi da šestorka još nije razgovarala o kadrovskim rješenjima, “Slobodna Bosna” je doznala da su ključni resori već podijeljeni i da se već znaju imena pojedinih ministara.

Prema saznanjima SB, ministarstvo zdravstva trebalo bi pripasti Demokratskoj fronti a kao najizgledniji ministar spominje se Rusmir Mesihović, raniji ministar zdravstva u SDP-ovoj Vladi Federacije BiH.

Ministarstvo policije pripalo je Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi Ibrahima Hadžibajrića, a kao budući ministar spominje se Nermin Pećanac, nekadašnji SDP-ovac, koji je ranije već bio na toj funkciji.

Ministarstvo sporta i kulture vjerovatno će se reorganizirati, na taj način što će se podijeliti u dva zasebna resora. Jedan od tih resora bit će sport i vjerovatno još neke oblasti, a kao ministar tog resora spominje se Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda. Drugi dio ovog ministarstva, obrazovanje, pripast će Našoj stranci, a gotovo je izvjesno da će taj resor voditi prof. dr. Damir Marjanović.

Otvoreno je i pitanje formiranja ministarstva turizma što je prijedlog Elmedina Konakovića, obrazložen činjenicom da je turizam u Sarajevu doživio neviđenu ekspanziju tokom poljednjih desetak godina. Konaković je na jednom od ranijih sastanaka predložio da se resor turizma izdvoji iz ministarstva privrede i da se formira zasebno ministarstvo turizma, a na tu poziciju navodno je namjeravao instalirati svog intimusa Nermina Muzura koji je ranije bio na čelu Turistička zajednice KS.

No, većina ostalih sudinika pregovora nije podržala Konakovićevu ideju koja je ostala visiti u zraku.

Ministarstvo privrede navodno bi trebalo pripasti SDP-u, no još nije određen budući ministar.

Velika je zagonetka i ko će biti novi predsjednik Skupštine sarajevskog kantona. Ranije se spominjao lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, no kako doznajemo on je to rezolutno odbio. Konaković još uvijek vjeruje da bi možda mogao biti premijer, a “u najgorem slučaju”, ministar sporta, što se smatra jednim od atraktivnijim resora, s obzirom da nema pretjerane odgovornosti, a raspolaže sa solidnim budžetom.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!