Magazin Magazin Regija i Svijet Život

Kada ima volje, ima i načina: Nezaposlena pravnica hobi pretvorila u posao

“Pravni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu završila sam prije tri godine, a u struci još uvijek nisam dobila priliku čak ni volonterski ili pripravnički staž da odradim, kamoli da se zaposlim. Obzirom na situaciju na tržištu rada i već poznatom načinu zapošljavanja u našoj zemlji, uvidjela sam da je potraga za zaposlenjem u struci gubljenje vremena i živaca. Vrijeme koje sam gubila spremajući se za raznorazne fiktivne konkurse odlučila sam utrošiti na nešto konkretno, posvetivši se onome što me posebno ispunjava, a to je pravljenje raznih torti, kolača, muffina, cake popsa, ma svega što možete zaželjeti”, kazala je Amila u razgovoru za portal Novum.ba.

Amila je nezaposlena pravnica, majka dvogodišnje djevojčice koja joj je bila inspiracija da organizaciju dječijih rođendana i izradu raznovrsnih torti i slatkiša, podijeli sa svima na popularnim društvenim mrežama.

“Organizaciju prvog rođendan sa raznim slasticama i dekoracijama napravila sam za prvi rođendan moje djevojčice Ajlin. Nakon toga, sve više sam počela istraživati šareni, slatki svijet torti i kolača. Odlučila sam svoju ljubav prema slatkišima usmjeriti ka pravljenju torti, različitih ukusa i boja, izgleda, dekoracija sa fondanom i šlagom. Pravljenje torti počelo je kao hobi, produkt slobodnog vremena. Na nagovor porodice i prijatelja, ali i supruga koji mi je najveća podrška u svemu, odlučila sam svoje torte i druge slastice fotografisati i objavljivati na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu, a odnedavno imam i youtube kanal. Željela sam pokazati kako se slobodno vrijeme može korisno iskoristiti, i pored toga ako ste nezaposlena majka energične djevojčice, a do tada, moja ali i svakodnevnica mojih najmilijih, zaslađena je na najukusniji način. Drugačijim i neobičnim ukusima i izgledima torti i kolača”, kaže Amila.

amila-torta-1

“Iako je situacija u BiH izuzetno teška, do posla je jako teško doći, uporna sam u izrađivanju raznih torti i kolača, cake popsa i muffina, svega onoga što klijent zamisli. Znam da će pravi sladokusci prepoznati kvalitet mojih torti. Izuzetno je važno pozitivno razmišljati, čak i onda kada je najteže i kada mislite da bi možda bilo najbolje odustati”, dodaje Amila.

Da se upornost i istrajnost uvijek isplate, dokaz je i Amilin rad sa kolačima i tortama, koji je u zadnje vrijeme prepoznat od mnogih.

“Svi moji radovi mogu se pogledati na Facebook i Instagram stranici „Cake my day“. Iako moja „Cake my day“ postoji tek nekoliko mjeseci na društvenim mrežama, zadovoljna sam da istinski sladokusci prepoznaju kvalitet torti, a posebno me raduje kada se ponovo vrate i kupe nešto novo. Trudim se pratiti svjetske trendove, na drugačiji način ponuditi mojim pratiteljima torte za Dan zaljubljenih, Dan žena..Posebno su popularne torte „On ili ona“ koje nanama i dedama otkriju stiže li im unuk ili unuka. Šareni svijet slatkiša je bogat, samo je važno raditi ono što zaista volite”, dodala je Amila.

amila-torta

Tek odnedavno je počela sa ovim poslom, i kako kaže, ljubav prema tortama planira pretvoriti u stalno zaposlenje. Uvijek se odazove svim humanitarnim akcijama, a ističe da joj je najdraže praviti torte za humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava za djecu.

Amila je fokusirana na sadašnjost i usavršavanje u pravljenju tortu, a kako kaže, trud i ulaganje u bliskoj budućnosti donijet će samo najbolje, nove prijatelje i sladokusce koji će otvoriti vrata svojih domova njenim tortama, kolačima i drugim raznovrsnim slasticama.

(Bportal.ba/Novum.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši