Josipović: Predsjednica Grabar Kitarović trebala je otići na neko stratište i jasno pokazati da Hrvatska osuđuje zločin | Bportal

Josipović: Predsjednica Grabar Kitarović trebala je otići na neko stratište i jasno pokazati da Hrvatska osuđuje zločin

Bilo bi pogrešno i štetno kada bi neko zbog presude šestorki, cijeli hrvatski narod u BiH proglasio zločinačkim i temeljem toga mu pokušao njegovim legitimno izabranim predstavnicima uskratiti pravo da se potpuno ravnopravno, u okviru institucija BiH, zalaže za ostvarenje onoga što smatraju interesom BiH, a i interesom svoga naroda u svojoj državi. Naravno, isto vrijedi i za bošnjački i srpski narod, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.
ivo(2)

Nakon pravosnažne presude Haškog tribulana u slučaju "Prlić i ostali", upozorili ste da bi bila strašna greška nastojati kapitalizovati presudu u međunacionalnim odnosima u BiH. Na šta ste konkretno mislili i kako tumačite reakcije koje su u BiH uslijedile ovim povodom?

"Moja prva i glavna poruka povodom presude bila je da su svi, posebno vodeći političari, morali prije svega iskazati pijetet prema žrtvama strašnih zločina koji su u Haagu nesumnjivo dokazani. Sve drugo, uključivši i političke analize, kritike i pohvale presude, moglo je i moralo pričekati i uslijediti nakon toga. Rečenica koju spominjete značila je da bi bilo pogrešno i štetno kada bi neko zbog presude šestorki, cijeli hrvatski narod u BiH proglasio zločinačkim i temeljem toga mu pokušao njegovim legitimno izabranim predstavnicima uskratiti pravo da se potpuno ravnopravno, u okviru institucija BiH, zalaže za ostvarenje onoga što smatraju interesom BiH, a i interesom svoga naroda u svojoj državi. Naravno, isto vrijedi i za bošnjački i srpski narod. Podsjećam, zločina je bilo na svim stranama. Moram reći da je izjava predsjednika Bakira Izetbegovića po mome sudu bila upravo onakva kakva je trebala biti: državnička, brza, s pijetetom za žrtve i s jasnom tezom kako presuda neće biti povod za kakvu diskriminatornu politiku", kazao je Josipović na početku razgovora za Vijesti.ba.

Jedan ste od najoštrijih kritičara izjava i poteza državnog vrha Hrvatske koji su stali u odbranu Prlića i ostalih, osuđenih ratnih zločinaca. S tim u vezi, šta najviše zamjerate predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović i premijeru Andreju Plankoviću?

"Kako sam rekao, državnički je i moralno bilo ponajprije iskazati žaljenje i pijetet prema žrtvama te jasno poštivanje presude. Tim prije što je jasno dokazano da su strašni zločini počinjeni, nije to poricala ni odbrana, i to u ime jedne pogrešne politike. Predsjednica se hitno vratila s puta iz inostranstva u Zagreb da bi dala izjavu koja, smatram, nije bila onakva kakva je trebala biti. Tada sam rekao, trebala se hitno vratiti ali ne u Zagreb, već otići u Ahmiće ili na neko drugo stratište i jasno pokazati da Republika Hrvatska osuđuje zločin i da suosjeća sa žrtvama. Pravna i politička analiza presude, pa i njene kritike, legitimne su. Ali, s njima je trebalo pričekati i uvijek poći od toga da nikakva politika ne može opravdati nehumane logore, ubistva, pljačke i silovanja".

Nakon što su evropski zvaničnici oštro osudili reakcije državnog vrha Hrvatske, ali i političkih predstavnika Hrvata u BiH, stiče se utisak da su njihove izjave u znatnoj mjeri ublažene. No, je li poražavajuće da, uslovno rečeno, političko reteriranje dolazi kao posljedica evropskog pritiska, a ne iskrenog otklona od zločinaca?

"Istina je, kasnije izjave državnog vrha Republike Hrvatske bile su puno umjerenije. Bolje ikad nego nikad. Nadam se, gotovo sam siguran, da premijer i predsjednica ne opravdavaju i ne brane zločin. Ali, u strahu od političke reakcije, prije svega, desnice iz svojih redova, svoje su prve izjave prilagodili uhu dosta širokog kruga onih koji ne prihvaćaju presudu, iz ovih ili onih razloga. Inače, u svim državama koje su sudjelovale u ratu jako je raširena pojava da se Haagu plješće kada presudi „one druge“, a kad su u pitanju „naši“, osuđujuće presude se ne prihvaćaju i etiketiraju se kao politička režija s ciljem da se naškodi „nama i našima“. I kod presuda domaćih sudova u svim je zemljama analiza tužilačke i sudske prakse pokazala etničku pristranost. Istina, danas manju nego pred desetak godina, ali još uvijek vidljivu. Dragocjena je aktivnost nevladinih udruženja koje u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i na Kosovu prikupljaju podatke o zločinima i presudama i ukazuju na probleme koji se javljaju".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da presuda Prlići i ostalim zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Hrvatski premijer Andrej Plenković netom nakon izricanja presude došao je u Mostar kako bi "ohrabrio Hrvate". Predsjednica Grabar Kitarović pred UN-om pominjala je kolektivnu krivicu. Prema Vašem mišljenju, da li se ovakvim reakcijama političkih predstavnika Hrvata u Hrvatskoj i BiH na neki način pred hrvatski narod stavlja stigma kolektivne krivice, iako je Tribunal jasno rekao da se radi o presudi pojedincima, nikako cijelom narodu, što je u konačnici i poruka žrtava?

"Predsjednik Čović ima svoje viđenje presude koje je različito od moga, a i mnogih drugih. Mislim da ono korespondira opisanom odnosu političkih čelnika i medija, pa i običnog puka o „našim“ i „njihovim“ zločinima i zločincima. Što je sve premijer Plenković rekao u Mostaru, nije mi poznato. Osobno bih da sam na njegovom mjestu u Mostar, dakle, u susjednu državu BiH, otišao prema uobičajenim uzusima međunarodnih odnosa i poruka bi mi bila, prije svega žaljenje žrtava i osuda zločina. Kao „ohrabrenje“, naveo bih da zbog presude niko nema pravo etiketirati hrvatski narod kao zločinački i da Hrvati u institucijama BiH imaju i dalje puno pravo boriti se za svoje interese i zajedničku državu. Neki su komentatori ocijenili da su, paradoksalno je, hrvatski dužnosnici, i u Hrvatskoj, i u BiH, svojim istupima zapravo implicirali kolektivnu odgovornost Hrvata. Možda je to tako nekome zazvučalo, ali, to sigurno nije bila namjera. Kao što stalno treba insistirati na poštivanju žrtava i poštivanju presude, pa i ako je kritiziramo, tako je potrebno, jer ima takvih ideja, otkloniti stigmatizaciju cijelog naroda zbog zločina koji su počinili neki njegovi pripadnici. Odgovornost za zločine je isključivo individualna".

Projekat Herceg-Bosna kroz presudu Prliću i ostalima osuđen je na 111 godina zatvorske kazne uz udruženi zločinački poduhvat. Upravo je ova kvalifikacija najspornija za politički vrh Hrvatske. Prema Vašem mišljenju, hoće li ovaj zaključak Haškog tribunala uticati na stav zvaničnog Zagreba da se vodio samo domovinski rat?

"I u Hrvatskoj, posebno u regiji i u međunarodnoj zajednici postoje različite ocjene, sad već povijesnih događaja iz devedesetih te političkih dosega presude. Kao profesor međunarodnog krivičnog prava mogu reći da je koncept zajedničkog zločinačkog poduhvata, onaj treći oblik prema kojemu je izrečena i presuda šestorki, pravni raritet koji ne poznaje ni jedno nacionalno zakonodavstvo i da je uvelike u koliziji s klasičnim konceptom krivične odgovornosti. Zato, sigurno je, bit će i velikih kritika, ne samo na ovu, nego i na sve druge presude koje se temelje na doktrini zajedničkog zločinačkog poduhvata. Ali, na kraju, potpuno je jasno da su strašni masovni zločini počinjeni i to politici treba biti polazište. Puno se pisalo i govorilo o ambivalentnoj politici koju je Hrvatska vodila tokom rata prema BiH. Ja sam je u svom govoru u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i u mnogim kasnijim javnim nastupima, ocijenio pogrešnom i štetnom".

Nakon presude Prliću i ostalim, ponovo je u političkom diskursu u BiH pokrenuto pitanje trećeg entiteta. Predsjednik HDZ-a BiH nedavno je poručio da je to realna mogućnost za BiH, ali i da na neki način zamjera tadašnjem političkom vrhu Hrvatske što prije 20 godina nije bilo agresivnije u traženju trećeg entiteta. Kako objašnjavate činjenicu da se i nakon 20 godina od završetka rata i dalje govori o teritorijalnom preuređenju BiH?

"Prije svega, lično ne želim ulaziti u rasprave kakvo treba biti uređenje druge države. Nisam to želio činiti ni dok sam bio predsjednik, a neću ni sada. To je unutarnje pitanje BiH. Ali, kao prijatelj BiH konstatirao bih da postojećim odnosima vlada nezadovoljstvo, rekao bih, u sva tri naroda. Različiti su im strahovi i frustracije, iz vremena rata, a i danas. Valjalo bi pronaći snage da se razumiju i tuđi strahovi i želje, ne samo oni svoga naroda. Svaki dan slušam i čitam o tome da su Hrvati nezadovoljni svojim položajem i da smatraju da postojeće društveno-političko uređenje nije pravedno za njih. Povremeno to govore i visoki predstavnici ostala dva naroda. I predstavnici druga dva naroda imaju svoja nezadovoljstva. Zaista bih bio sretan da legitimni predstavnici triju naroda konačno daju opće prihvatljiv sadržaj onoj sintagmi o jednakopravnosti pojedinaca i naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine. Znam, nakon gotovo tri desetljeća nepovjerenja, nakon krvavog rata i njegovog teškog nasljeđa, nije lako tražiti i naći kompromis. Ali, on je nužnost, bez njega nema europske budućnosti BiH i trajnog i stabilnog mira u regiji".

Činjenica je da je posljednja presuda Haškog tribunala izazvala dodatno zaoštravanje odnosa između BiH i Hrvatske, koji i prije njenog izricanja nisu bili u uzlaznoj putanji. Koji su preduslovi da se oni vrate u okvire dobrosusjedstva?

"Valja razgovarati, razumjeti i očekivanja drugih, biti spreman na kompromis. Naravno, prije svega, ne koristiti međudržavne odnose za unutarnje predizborne svrhe. Polazište mora biti zajednička europska budućnost. Ali, sređeni unutarnji odnosi su također pretpostavka dobre saradnje sa susjedima. Dok u vodstvu BiH nema suglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima, teško je očekivati koherentnu vanjsku politiku koja je polazište za kvalitetne odnose sa susjedima. Naše zemlje imaju brojne izazove, doći će i novi. Puno je više toga što nas povezuje, nego onoga što nas dijeli. Mudri političari znati će iskoristiti ovo prvo, a smanjiti tenzije vezane za razlike koje imamo".

(Bportal.ba/Vijesti.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Josipović: Predsjednica Grabar Kitarović trebala je otići na neko stratište i jasno pokazati da Hrvatska osuđuje zločin | Bportal
golden bahisdavetiyebursa halı yıkamaexpansion jointstektaş yüzüklogo tasarımfethiye yamaç paraşütüşehirler arası nakliyatantalya halı yıkamaankara evden eve nakliyatantalya temizlik şirketleriantalya temizlik şirketleri
evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat uskudar evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat kadiköy evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat silivri evden eve nakliyat şile evden eve nakliyat bostancı evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat bahçeşehir evden eve nakliyat halkalı evden eve nakliyat bakırköy evden eve nakliyat büyükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat göztepe evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat yeşilköy evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat başakşehir evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kurtköy evden eve nakliyat
hack forum forum hack warez forum k2 shell recovery shell sadrazam shell wso shell danger shell webroot shell hacklink satışı hacklink instagram takipci kasma su kaçağı bulma su kaçagı bulma su kaçağı tespiti su kaçagı tespiti petek temizleme beyaz eşya hizmeti beyaz eşya servis beyaz esya servisi yetkili servis beyaz eşya servisi beyaz eşya hizmeti Sefaköy Bosch Servisi Sefaköy Arçelik Servisi Sefaköy beko Servisi Sefaköy vestel Servisi Kadıköy Bosch Servisi Kadıköy Arçelik Servisi kadıköy beko Servisi Esenyurt Bosch Servisi Esenyurt Arçelik Servisi Esenyurt beko Servisi Esenyurt vestel Servisi Sultangazi Bosch Servisi Sultangazi Arçelik Servisi Sultangazit beko Servisi Sultangazi vestel Servisi üsküdar Bosch Servisi üsküdar Arçelik Servisi üsküdar beko Servisi üsküdar vestel Servisi Pendik Bosch Servisi Pendik Arçelik Servisi Pendik beko Servisi Pendik vestel Servisi Küçükçekmece Bosch Servisi Küçükçekmece Arçelik Servisi Küçükçekmece beko Servisi Küçükçekmece vestel Servisi Bağcılar Bosch Servisi Bağcılar Arçelik Servisi Bağcılar beko Servisi Bağcılar vestel Servisi sarıyer evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat Yeşilpınar evden eve nakliyat Küçükköy evden eve nakliyat Alibeyköy evden eve nakliyat Ümraniye evden eve nakliyat Zeytinburnu evden eve nakliyat Fatih evden eve nakliyat Eyüp evden eve nakliyat Esenyurt evden eve nakliyat Bebek evden eve nakliyat Bayrampaşa evden eve nakliyat Başakşehir evden eve nakliyat Topkapı evden eve nakliyat
şişli evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat evden eve nakliyat ofis taşıma Kartal evden eve nakliyat Beykoz evden eve nakliyat evden eve nakliyat Kars Evden Eve Nakliyat Pendik Evden Eve Nakliyat Tuzla Evden Eve Nakliyat Üsküdar Evden Eve Nakliyat Kemerburgaz Evden Eve Nakliyat Göktürk Evden Eve Nakliyat Beykoz Evden Eve Nakliyat Ataşehir Evden Eve Nakliyat Kartal Evden Eve Nakliyat Çekmeköy Evden Eve Nakliyat Şişli Evden Eve Nakliyat Bahçeşehir Evden Eve Nakliyat Başakşehir Evden Eve Nakliyat Kadıköy Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Uluslararası Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat ofis taşıma
büyü bozma
Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi
?>