Regija i Svijet Vijesti

Jens Stoltenberg: Bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno i legitimno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako je “historija pokazala da je bombardiranje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno i legitimno jer je zaustavilo nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući”.

On je istakao kako je KFOR pomogao da se na Kosovu stvori sigurno okruženje za sve, uključujući srpske zajednice.

– Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na zračnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga – rekao je Stoltenberg za “Politiku”.

On je ponovio da NATO kampanja nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda, nego da je bio cilj “zaštititi civile u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije režima Slobodana Miloševića, koje je međunarodna zajednica bila osudila”.

– Nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje učiti i ostaviti je iza sebe – istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio kako Sjevernoatlantski savez cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

– Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo s NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO – rekao je Stoltenberg.

On je istakao kako je za ovaj region važno stabilno Kosovo i da je to prioritet za NATO već 20 godina, dodavši kako mandat KFOR-a ostaje nepromijenjen i kako će nastaviti da radi na sigurnom okruženju za dobrobit svih.

Stoltenberg je naveo i da je NATO spreman primiti Sjevernu Makedoniju u članstvu, te dodao kako su se investicije u toj zemlji već utrostručile u odnosu na prošlu godinu, a u Crnoj Gori udvostručile otkad je primljena u Alijansu.

(Bportal / Vijesti.ba / SRNA)

Podijeli na društvene mreže!