Zabava Zanimljivosti

Jedna bh. marka prodaje se za hiljadu dolara na eBayu!

Sakupljanje papirnih novčanica naziva se notafilija. Ovim se pojedini bave iz hobija, ali i iz finansijske koristi, jer vrijednost novca vremenom raste.

Na eBayu se tako mogu naći brojni oglasi za prodaju konvertibilne marke i bosanske dinare za velike pare.

Oglas u kojem neko prodaje jednu konvertibilnu marku po cijeni od 999 dolara privukao je pažnju mnogih, piše portal Radiosarajevo.ba.

Naime, radi se novčanici na kojoj je naslikan Ivo Andrić i ima grešku u spelovanju njegovog imena. Umjesto ćirilićnog Ć, napisano je slovo Đ.

Prodavač na eBayu navodi da se radi od jednoj od najrjeđih novčanica iz Bosne i Hercegovine, koja velikom brzinom postaje raritet cijelog svijeta.

Zbog grešeke koja je napravljena u imenu bh. nobelovca prodavač da je napisao je skoro cijela serija ove novčanice uništena, te joj i to dodatno podiže cijenu.

Ovo nije jedini oglas u kojem se nude valute iz BiH. U ponudi su i nikada puštene u promet novčanice KM po cijeni od 1.500 dolara. A u ovoj ponudi prodaju se apoeni od 50 i 100 KM. Zainteresirani mogu kupiti i Bosanske dinare koji su bili u opticaju tokom devedesetih godina.

(Bportal.ba/Radiosarajevo.ba)

Podijeli na društvene mreže!