BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

Javašluk i fušeraj na račun naroda: U zgradu Vlade RS prodire voda

Nakon što je lani prokišnjavao, poslovni dio objekta Vlade ove godine su ih zadesili i problemi na hidropostrojenju, kao i sa prodorom vode.

Da se problemi na zgradi pojavljaju potvrđuje i odluka Vlada RS, donesena prije nekoliko dana, a tiče se davanja saglasnosti na povećanje vrijednosti poslovne zgrade.

U ovoj odluci se navodi da su investiciono održavanje, rekonstrukcija hidropostrojenja i radovi na sanaciji prodora vode u poslovnoj zgradi Vlade RS plaćeni 84.780 KM, te se nalaže da se za taj iznos poveća vrijednost zgrade.

Dodaje se da je investiciono ulaganje i rekonstrukciju izvršila Služba za zajedničke poslove Vlade.

Pored ovog problema, Vlada je prošle godine imala i problem s prokišnjavanjem na poslovnom objektu.

Tada je putem tendera traženo rješavanje problema dilatacije, ali i drenaža na krovu objekta poznatijem kao Kula. Sve je trebalo da košta oko 50.000 KM.

Vlada RS je otplatu poslovne i stambeno poslovne zgrade stavila u „prioritetne projekte u Programu javnih investicija RS u 2018. godini“.

Rata plaćena ove godine za Administrativni centar Vlade iznosi 13 miliona KM, od čega se na poslovnu zgradu odnosi 8,69 miliona KM, a na stambeno-poslovnu 4,31 miliona KM.

Te dvije zgrade se od 2007. godine finansiraju se iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine. Plaćanje za stambeno-poslovnu zgradu završava se u januaru, a za poslovnu zgradu u aprilu iduće godine.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“. Prema informacijama koje su u medijima ranije objavljene izgradnja dvije zgrade Administrativnog centra Vlade koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral inženjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

(Bportal/SB)

Podijeli na društvene mreže!