BiH Vijesti

Izvještaj UN tima: U prva tri mjeseca 2018. u BiH ušlo 1.138 migranata

Prema izvještaju UN-a, u tom periodu u BiH ušla je 21 maloljetna osoba bez pratnje. Više od 600 migranata dobilo je pomoć u transportu, hrani i psihološkom savjetovanju, a za 640 osoba osigurana je pravna pomoć.

Pomoć u UNHCR Info centru u Sarajevu zatražio je 521 migrant, dok su azil zatražile 253 osobe, i to 221 muškarac i 32 žene.

– Broj novih pridošlica se više-manje udvostručavao svakog mjeseca u 2018. godini, a broj izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć na lokacijama širom države nastavlja rasti. Većina ih prelaze granicu ilegalno i najveći broj dolazaka je iz Crne Gore i Srbije. Trenutno se većina izbjeglica i migranata nalaze u Sarajevu i okolini – navodi se u izvještaju UN-a.

1000_1523624236migranti_-_tabela

Istovremeno, sve je veća koncentracija izbjeglica i migranata na potencijalnim izlaznim tačkama oko granice sa Hrvatskom. To je, kako navodi UN tim, posebno vidljivo u Velikoj Kladuši i Bihaću. Procjenjuje se da broj tražilaca azila i izbjeglica na tom području trenutno iznosi između 250 i 300.

U Azilantskom centru u Trnovu i UNHCR Info centru u Sarajevu azil i pomoć dnevno zatraži u prosjeku 29 migranata, a taj broj kreće se i do 65 dnevno. Najveći broj tražilaca azila dolazi iz Sirije, Pakistana i Afganistana, te Libije i Palestine.

Navodi se da se porodice sa djecom školskog uzrasta nikada ne zadržavaju u azilantskom centru duže od nekoliko sedmica. Ipak, s obzirom na stalno povećanje priliva migranata, neophodno je proširiti kapacitete za njihov smještaj u prihvatnim centrima.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši