BiH Slider Vijesti

Izvještaj CCI o “Stanju nacije”: Broj zaposlenih povećan za 41.000, smanjen javni dug na 39 posto BDP-a

Projekt menadžer u CCI-ju Ismar Hota je kazao da je od njenog donošenja do danas na svim nivoima vlasti usvojeno 61 posto mjera Reformske agende. Dodao je da je 23 posto ili 40 mjera u proceduri, dok je 28 mjera ili 16 posto mjera još nije usvojeno.

Na nivou BiH do sada je realizirano 64 posto planiranih mjera, u Federaciji BiH 46 posto, a u RS-u 70 posto.

Hota je iznio podatak da je javni dug umanjen i zasad iznosi 39 posto BDP-a, a za jedan procenat umanjen u zadnjih šest mjeseci.

– Ukupna zaduženost po stanovniku iznosi 3.316 KM, pri čemu je zaduženost per capita u Republici Srpskoj viša za oko 50 posto u odnosu na drugi entitet – navodi Hota.

Prema najnovijim globalnom rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (Indeks konkurentnosti) i Svjetske banke (Lakoća poslovanja), unazad dvije godine nema značajnih promjena u pogledu poslovnog ambijenta u BiH, pokazao je izvještaj CCI-ja.

Hota napominje da se po skalama Svjetskog ekonomskog foruma i Svjetske banke BiH nalazi na 103. odnosno 86. mjestu po globalnoj poziciji po pitanju poslovne klime i konkurentnosti.

U izvještaju CCI-ja navedeno je da siva ekonomija i dalje predstavlja ogroman problem u BiH i prema najnovijim relevantnim procjenama iznosi oko 25 posto BDP-a ili 7,5 milijardi KM.

– S druge strane, stopa nezaposlenosti je pala od donošenja Reformske agende za četiri posto, što u nominalnim vrijednostima iznosi 41.000 više zaposlenih. Jasno je da – od kada je donesena Reformska agenda – imamo napredak na tržištu rada, odnosno nezaposlenost pada. Međutim, stopa od 38 posto nezaposlenosti još nije nešto čime bi se vlade trebale hvaliti – smatra Hota.

Po njegovim riječima, kada se gleda ukupni porezni dug, “on iznosi nevjerovatnih 4,28 milijardi KM.“ Hota navodi da ovo jasno ukazuje na “odsutnost vladavine prava u BiH“.

Vrijednost duga po osnovu indirektnih poreza (PDV, carine, akcize, putarine) iznosi 774 miliona KM. Vrijednost duga po osnovu direktnih poreza u Federaciji BiH (porez na plate, doprinosi, takse itd.) iznosi 2,3 milijarde, a u Republici Srpskoj 1,16 milijardi KM.

– Najveći dužnici po osnovu neizmirenih javnih prihoda su javna preduzeća ili kompanije s državnim vlasništvom ili suvlasništvom – naglašava Hota.

Što se tiče procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, Hota je ocijenio da je on “radikalno spor i odgovor na upitnik je bio ubjedljivo najsporiji u regiji“.

– Kandidatski status je još misaona imenica i sigurno se neće desiti u neko dogledno vrijeme – zaključio je Hota.

Koordinatorica za odnose s medijima u CCI-ju Ana Lučić je kazala da zbog svega navedenog, reformama se mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije, ciljano na životni standard građana, a ne na selektivno ispunjavanje uslova.

Reforme moraju bit usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, enormne javne potrošnje i zaduženosti, uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa te konačnu reformu javne uprave.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši