BiH Vijesti Vijesti

Izuzetno opasna zagađenost zraka jutros opet zabilježena u Sarajevu i Tuzli

Zrak u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine jutros je izuzetno zagađen, a prema pokazateljima zagađujućih tvari u zraku, najgore je na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Podaci stranice Air Visual koja prati kvalitet zraka u cijelom svijetu, pokazuju kako je najzagađeniji zrak u BiH jutros zabilježen u okolini Tuzle gdje koncentracija štetnih čestica ugljičnog monoksida iznosi 429 µg/m³. Ovo je izuzetno opasno zagađenje zraka po zdravlje ljudi zbog čega stručnjaci preporučuju korištenje zaštitnih maski prilikom izlaska na otvoreno.

Velika koncentracija štetnih čestica PM2.5 zabilježena je jutros u Lukavcu (302), Ilijašu (329), Sarajevu (230), Zenici (160), Kaknju (179) te Goraždu (158).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ozbiljno prekoračenje čestica PM10 zabilježeno je jutros u Ilijašu (447), na Ilidži (436), na Otoci (296) te kod Vijećnice (234). Podsjećamo, tolerantna vrijednost štetnih čestica PM10 iznosi 62,5 µg/m3.

Mjerni instrumenti Američke ambasade u BiH jutros također pokazuju nezdrav zrak u glavnom gradu BiH.

Zagađenje zraka u velikoj je porasti i u našim susjednim zemljama. Na listi Air Visuala Srbija je jutros sa indeksom kvalitete zraka od 183 peta najzagađenija zemlja u svijetu. Kosovo je sa indeksom od 174 na sedmom mjestu.

Sarajevo je jutros na 15. poziciji na listi najzagađenijih gradova u svijetu sa indeksom od 159. Na prvom mjestu je Delhi gdje koncentracija štetnih čestica iznosi 297.

 

(Bportal / Vijesti.ba / Klix)

Podijeli na društvene mreže!