BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

Izopačeno ašikovanje Nikšića i Dodika

600_1511865641dodik-niksic

Piše: Elis Bektaš

SDP BiH je, kako javlja portal Radiosarajevo, pokrenuo inicijativu za osnivanje Proevropskog bloka kao treće i alternativne političke grupacije u RS. Proevropski blok je pokrenut pod neuobičajeno dugačkim sloganom Ako želimo da zaustavimo masovni odlazak naših ljudi u Evropu, moramo Evropu dovesti u BiH, a sebi je u zadatak stavio promovisanje modernih evropskih politika sa fokusom na ekonomiju.

Inicijativa je okupila političke subjekte u rasponu od nekad renomiranih stranaka, poput SDP i Stranke za BiH, pa do vječitih marginalaca i minornih udruženja zarobljenih u prošlosti, poput Naše stranke i Komunističke partije, uz neizostavno učešće Radončićeve stranke, poznate po principu – u vlast jer je tamo korist, u opoziciju jer tamo nema odgovornosti.

Ova bi inicijativa nesumnjivo predstavljala osvježenje na učmaloj političkoj sceni u RS i vrijedilo bi joj zaželjeti dobrodošlicu kada bi ona zaista bila ono za šta se predstavlja, dakle politička snaga koja će se boriti za poštivanje vladavine prava, slobodu i ravnopravnost i druge civilizacijske prihvatljive vrijednosti. Nažalost, u ovom slučaju to su samo isprazne riječi čija je funkcija da biračkom tijelu zamažu oči i skrenu mu pažnju sa suštine.

A suština je veoma jednostavna – SDP, a samim tim i njegova koalicija, ne nastupaju kao konkurenti Dodiku i njegovom SNSD, već stupaju u partnerski odnos sa onima koji ne samo u RS, već i u čitavoj BiH, reprezentuju političko nazadnjaštvo, korupciju, diskriminaciju, pa i teže i opasnije pojave poput šovinizma i ašikovanja sa presuđenim ratnim zločincima. To što je problem korupcije prisutan u čitavoj državi, ne može poslužiti kao opravdanje Nikšiću za njegovu avanturu sa Dodikom, jer je u ostatku zemlje korupcija prepoznata i priznata kao problem i protiv nje se vodi borba, za razliku od Dodikovog političkog okruženja u kojem je korupcija modus operandi i conditio sine qua non. Najkraće rečeno, Milorad Dodik = korupcija.

Ako Nikšić zaista vjeruje da je moguće pomiriti politički modernitet i partnerstvo sa čovjekom koji je na crnoj listi SAD zbog korupcije i svog političkog nazadnjaštva, odnosno sa čovjekom čije je infantilno, ali i maligno divljenje ratnim zločincima odavno prevršilo svaku mjeru, onda je Nikšiću krajnje vrijeme da posjeti odgovarajućeg stručnjaka i sa njim otvoreno porazgovara o svojim problemima u percepciji stvarnosti.

U odnosu Nikšić – Dodik, naime, nije riječ o kompromisu kao rezultatu nužnosti, kakvi su u politici uobičajeni, već o degutantnoj intimizaciji koja vrijeđa zdrav razum čak i najzagriženijih socijaldemokrata. A šta Socijalistička internacionala misli o Dodikovoj socijaldemokratiji, pokazala je prije skoro šest godina kada je izbacila SNSD iz svog članstva, precizno uočivši da će ta stranka nužno završiti u zagrljaju radikalne neonacističke desnice, poput austrijske SPÖ. Šta u tom vrzinom kolu radi i bosanskohercegovački SDP, vjerovatno je jasno jedino samom Nikšiću i njegovom intimusu Dodiku.

Jedan detalj iz skorije prošlosti veoma rječito govori o kakvom je političkom, pa i etičkom profilu riječ u slučaju Nermina Nikšića. U vrijeme katastrofalnih poplava koje su 2014.godine pogodile BiH, Nikšić je, kao tadašnji predsjednik FBiH, helikopterom OS BiH posjetio ugrožena područja. Pa šta, reći će neko, to je uobičajen postupak za političare na vlasti. Taj neko iz vida gubi nekoliko bitnih činjenica.

Bosna i Hercegovina ne raspolaže neograničenim vazduhoplovnim resursima, a piloti i spasioci, pa i žrtve poplava, bi mogli detaljno objasniti šta znači nekoliko sati leta uludo izgubljenih zbog bahate samopromocije Nermina Nikšića, čije pojavljivanje na ugroženom području nije donijelo nikakvu korist, ali jeste napravilo štetu, jer se taj helikopter u tom trenutku mogao mnogo racionalnije upotrijebiti. Političari se mogu, i trebaju se pojavljivati na kriznim područjima, ali njihovi odlasci moraju imati neku važniju funkciju od vulgarne samopromocije i ne smiju biti smetnja borbi protiv krize.

No to je nešto što Nermin Nikšić teško da može shvatiti, jer da može, vjerovatno ne bi politički ašikovao sa Miloradom Dodikom, koji je postao personifikacija za nazadno, anticivilizacijsko i korumpirano. Niti bi pravio politički savez za spašavanje Milorada Dodika, ubjeđujući svoje birače da je to savez protiv SDA.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši