BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti

Izgradnja Pelješkog mosta: Čović i Radončić u zajedničkoj kampanji

Ovi što se bune protiv gradnje Pelješkog mosta, rade to isključivo za potrebe predizborne kampanje. Zajednički je to zaključak HDZ-a BiH i SBB-a, čiji funkcioneri upravo citiranom tezom pokušavaju diskreditirati nastojanja onih koji žele zaštititi interese Bosne i Hercegovine kao pomorske države.

Posljednji je ovu tezu iskoristio predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH, a da je protivljenje gradnji Pelješkog mosta prije definiranja morske granice između BiH i Hrvatske, te osiguravanja prava naše zemlje na pristup otvorenom moru, zapravo u službi izbora, stav je i SBB-a, kojeg je sa hrvatskom javnošću podijelio potpredsjednik te stranke Damir Arnaut još u augustu prošle godine (14 mjeseci prije Općih izbora) u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Dok stav HDZ-a i Dragana Čovića ne predstavlja iznenađenje, od SBB-a se, barem na osnovu deklarativne opredijeljenosti te stranke naspram državnosti i suvereniteta BiH, nije moglo očekivati da će u našoj zemlji zastupati interese susjedne Hrvatske te da će legitimne i jedine dostupne mehanizme zaštite državnih interesa u postojećim ustavnim okvirima diskreditirati isključivo zbog političkog rivaliteta. Za razliku od Slovenije, u kojoj je, pri sličnom graničnom sporu sa komšijama, zauzet gotovo jedinstven politički stav neovisno od pozicije stranaka na političkom spektru ili u institucijama vlasti, u BiH to, očigledno, nije slučaj, što se ne odnosi samo na stranke sa hrvatskim ili srpskim etničkim predznakom.

Istovremeno dok druge optužuju za protivljenje Pelješkom mostu zbog izborne kampanje i propagiraju stav da njegova izgradnja nije sporna, zvaničnici SBB-a optužuju Predsjedništvo BiH, odnosno predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića, da mu “Pelješki most nije bio prioritet”.

Individualni Izetbegovićevi istupi, poput upoznavanja zvaničnika Evropske komisije sa ugroženošću interesa BiH gradnjom Pelješkog mosta, nisu po mjeri njegovog kolege iz Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je na današnjoj konferenciji za medije najavio da bi se u narednom sazivu, u kojem želi biti i šef SBB-a Fahrudin Radončić, to trebalo promijeniti.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!