BiH Slider Slider Vijesti

Izetbegović u New Yorku učestvuje u radu 73. generalne skupštine UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u New Yorku učestvuje u radu 73. generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajući Izetbegović je danas prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja, a večeras, kasno po srednjoevropskom vremenu, predviđeno je njegovo obraćanje Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedavajući Izetbegović će svoje obraćanje posvetiti potrebi očuvanja i jačanja Ujedinjenih nacija, reformisanju ove organizacije i povratku njenim temeljnim vrijednostima i principima, mandatu i misiji, kao i jačanju njenog jedinstva, kredibiliteta i relevantnosti – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom obraćanja naglasiti potrebu zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava i na vrijednostima i principima sadržanim u Povelji UN-a, kao ključnom faktoru za prevenciju i rješavanje kriza i sukoba, te za održanje mira.

Predsjedavajući Izetbegović će u svom obraćanju naglasiti i snažnu podršku Bosne i Hercegovine provedbi UN-ovog Programa održivog razvoja Agenda 2030.

Izetbegović se, uoči zasjedanja, susreo s generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterresom, te prisustvovao prijemu koji je organizovao američki predsjednik Donald Trump.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH pri UN-u Ivica Dronjić, te Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića.

(Bportal.ba/Fena)

 

Podijeli na društvene mreže!