Izetbegović s francuskim ambasadorom: Secesionizam koji zagovara Dodik problem je i za cijelu Evropu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na reformske procese i izborno zakonodavstvo.
600_1508334647izetbegovic-rousson

Izetbegović je upozorio i na destruktivnu i destabilizirajuću politiku vlasti entiteta RS, naglasivši da otvoreni secesionizam, koji zagovara Milorad Dodik, predstavlja rastući problem ne samo za BiH i regiju, nego i za cijelu Evropu.

Izrazio je optimizam da će doći do prihvatljivog rješenja u izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na predmet Ljubić, naglasivši da je, uz odluku Ustavnog suda FBiH, potrebno poštovati i članove Ustava FBiH koji se odnose na zastupljenost kantona u Domu naroda FBiH.

Izetbegović je obavijestio Roussona o stavu da su neprihvatljive izmjene Izbornog zakonodavstva kojima bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda, što je zaključak i Vijeća za vanjske poslove EU.

Francuskom ambasadoru je prenesena i ocjena da su reformski procesi usporeni zbog sebičnih političkih interesa dijela političara, kojima je isključivi interes rezultat na izborima naredne godine, a ne izgradnja zemlje, reforme i put BiH prema EU, koji usporavaju populističkom retorikom i odnosom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>