BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Izetbegović primio delegaciju FEMYSO-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju Federacije evropskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO), međunarodne nevladine organizacije sa sjedištem u Bruxellesu.

Gosti su informisali Izetbegovića da FEMYSO okuplja 35 respektabilnih nevladinih i studentskih organizacija koje djeluju na prostoru Evrope, koje vode mladi obrazovani muslimani.

Predstavljena je i saradnja FEMYSO-a sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom, UN-om i UNESCO-om.

Kazali su da FEMYSO predstavlja zvanični glas muslimanske omladine u oblastima zaštite ljudskih prava, međureligijskog dijaloga, borbe protiv islamofobije i integracije muslimana u evropska društva.

FEMYSO će u Sarajevu od 14. do 17. septembra održati godišnju skupštinu, kojoj će prisustvovati 65 mladih ljudi iz cijele Evrope. Tokom posjete BiH, članovi skupštine posjetit će Memorijalni centar u Potočarima i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Predviđena je i posjeta Mezarju Kovači i Muzeju „Alija Izetbegović“.

Predsjedavajući Izetbegović pozdravio je aktivnosti FEMYSO-a, te naglasio da multietnička i multireligijska društva kakvo je bosanskohercegovačko, kao i iskustva bosanskih muslimana, mogu biti dobar primjer svim muslimanima u pogledu otvorenosti, boljeg razumijevanja i integracije u evropska društva, saopćeno je iz Pres službe Predsjedništva BiH.

(Bportal/Fena)

Podijeli na društvene mreže!