BiH Slider Slider Vijesti

Izetbegović nakon razgovora sa Čovićem: Dobio sam odgovor da Hrvati u BiH ne žele treći entitet

Okončan je sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, na kojem je, kako je kazao predsjednik HDZ-a Dragan Čović, razgovarano o saradnji ove dvije stranke, koja se, dodaje, mora unaprijediti.

– Razgovarali smo i o uspostavi vlasti na svim nivoima pa smo pojedinačno razgovarali o Vijeću ministara BIH, da trebamo sjesti i dogovoriti – kazao je Čović.

Kada je Vlada FBiH, potrebno je, pojašnjava, zajednički pronaći rješenja, a u tom je kontekstu izdvojio potrebu pronalaska rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH te mogućnost restruktuiranja Vlade FBiH.

– Čini mi se da ono što je osnova ovog razgovora je naše povjerenje. Nikog nije bilo iz SDA na Mostarskom sajmu pa smo i to pokušali razjasniti – dodao je predsjednik HDZ-a.

Čović je, komentirajući jučerašnju izjavu o NATO-u, kazao da, kada je u pitanju njegova stranka, euroatlantske integracije su prioritet.

– Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano riješimo pitanja koja razvlačimo već pet ili šest mjeseci – pojasnio je.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je za narednu sedmicu najavio novi sastanak delegacija SDA, HDZ-a i SNSD-a, a na tom bi se sastanku trebalo razgovarati o raspodjeli resora.

– Tu je i pitanje aktivacije MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i da ćemo kontačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara BiH – izjavio je Izetbegović, prenosi portal Faktor.

Kada je u pitanju federalni nivo, Izetbegović ističe da HDZ u tom kontekstu izdvaja potrebu izmjena Izbornog zakona, ali dodaje da se pri izmjenama u obzir moraju uzeti i presude Evropskog suda za ljudska prava.

– To je stvar koju u posljednjih sedam godina nismo uspjeli riješiti pa ne možemo ni u sedam dana, ali mislim da možemo trasirati put. Mislim da smo danas napravili iskorak za oba nivoa vlasti – izjavio je Izetbegović.

I predsjednik SDA je izdvojio potrebu bolje saradnje između ove dvije stranke.

– Dobio sam odgovor da Hrvati ne traže treći entitet – kazao je Izetbegović.

Govoreći o optužbama Milorada Dodika, Izetbegović je kazao da predsjednik SNSD-a sve ono što radi i što planira raditi, za to optuži drugu stranu.

– Ako oni radi na tome da od policije prave paravojsku, onda će nas za to optužiti. To su besmislice, ali ih, nažalost, dio naroda može ozbiljno shvatiti – ponovio je Izetbegović svoj stav o izjavama Dodika.

Dodik, dodaje, pravi krize, a onda kaže da su drugi krivi za te krize.

– Imamo čovjeka koji predstavlja ovu zemlju i koji govori o tome da se ona treba podijeliti. To je jedan čudan odnos. Vrijeme je da se to prozre. Mi tražimo da se u ovoj zemlji provode zakoni i odluke. Ne možemo se predomišljati – pojasnio je predsjednik SDA.

Naglasio je potrebu stabiliziranja odnosa u BiH te nastavku provedbi reformi.

(Bportal.ba/Faktor/Foto:N1)

Podijeli na društvene mreže!