BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

Izetbegović na Samitu u Sofiji: Danas ovdje potvrđujemo da je naša budućnost u EU

Izetbegović je u svom obraćanju naglasio važnost da se sa Samita pošalje snažna poruka kojom se potvrđuje evropska perspektiva za cijeli region Zapadnog Balkana.

– BiH pozdravlja pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima. Cijenimo kontinuirani angažman EU-a na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU-a i regiona Zapadnog Balkana, tako i unutar regiona. BiH je dala svoj doprinos poboljšanju tih veza poduzimanjem niza aktivnosti na provođenju prioritetnih mjera u okviru priprema za ovaj Samit – kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da je naša zemlja posvećena regionalnoj saradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje.

– Vidimo to kao put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti našim građanima. Zalažemo se za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja i bilateralne sporove. Pozitivan primjer naših napora je zaključivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom – naglasio je Izetbegović.

BiH, dodao je, pozdravlja novu Strategiju za Zapadni Balkan.

– U toj Strategiji mi se posebno dojmila rečenica koja kaže: “Svakodnevni život na Zapadnom Balkanu treba postepeno približiti životu unutar Evropske unije.” Razmislite o tome na trenutak. Proces pristupanja EU je najdjelotvorniji pokretač transformacije naših država, društava i ekonomija, u cilju dostizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentnih tržišnih ekonomija i povećanja ekonomskog rasta i razvoja. Naši građani nam govore da je dostizanje EU standarda za njih prioritet. Oni žele da kvalitet roba i usluga, kvalitet hrane, zraka i vode, i kvalitet infrastrukture bude jednako dobar kao u EU. Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina, pet umjesto deset sati. Taj cilj ćemo postepeno i postići provedbom planova poput Agende za povezivanje – izjavio je Izetbegović.

Poručio je i da je naša zemlja odlučni da održi pozitivan zamah započet u oktobru 2014. godine te da nastavi sa reformama i napretkom u procesu pristupanja EU.

– Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu, a to su dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2018. godine, i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobijanja kandidatskog statusa. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Evropska komisija do novembra 2018. godine objavi svoje Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Zahvalni smo institucijama i državama članicama EU-a na kontinuiranoj podršci koju pružaju procesu našeg pristupanja EU. Nadamo se da će se ta podrška EU-a nastaviti i ubuduće, posebno u postupku stjecanja kandidatskog statusa do kraja 2018. godine – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je i da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana rade na tome da jasno artikuliraju koje su to koristi i vrijednosti koje će integracija u EU donijeti Evropi u cjelini.

– Radi se o dvosmjernoj ulici. Da bi postojao obostrani interes i entuzijazam, moraju postojati uzajamne koristi. Svojim proširenjem na Zapadni Balkan EU ne želi da “uvozi” nove probleme, a mi ne želimo da postanemo članice EU-a da bismo “izvezli” naše probleme u EU. Želimo iskoristiti mehanizme iz procesa pristupanja EU kako bismo te naše probleme riješili, dostigli EU standarde i dali doprinos stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Evrope – izjavio je Izetbegović, dodavši:

– Danas ovdje potvrđujemo da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Postizanje tog cilja dalo bi novu energiju osnivačkoj viziji Evropske unije – viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti. To je ujedno i najbolji način da postignemo trajnu stabilnost, sigurnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Bez obzira na to sa koliko izazova se suočili, bez obzira na koliko prepreka naišli, moramo istrajati na tom putu. Alternative nema – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, piše Faktor.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši