BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Izetbegović: Konaković je izbjegavao susrete sa nama, trebao je rješavati probleme

Konaković je, podsjećanja radi, krajem prošle sedmice saopćio odluku o napuštanju SDA, ali ne i napuštanje pozicije na čelu Vlade Kantona Sarajevo. Kantonalni izvršni odbor SDA je na danas održanoj sjednici donio zaključak o pokretanju inicijative za Konakovićevu smjenu, a taj je zaključak proslijeđen Predsjedništvu na potvrđivanje.

Usaglašene zaključke Predsjedništva SDA predstavio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. O tački dnevnog reda, koja se odnosi na unutarnja stranačka pitanja, su članovi Predsjedništva SDA tek počeli raspravljati oko 19:00 sati te će zaključak vezan za premijersku poziciju Elmedina Konakovića biti donesen u nastavku sjednice, koja će, prema Izetbegovićevim riječima, trajati još nekoliko sati.

Ipak, dio obraćanja je posvetio upravo poziciji Elmedina konakovića i njegovoj odluci da napusti SDA.

– Gospodin Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se ja lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu u BiH, čija razvojna komponenta je jača nego svih ostalih kantona zajedno. Kanton Sarajevo ima ogroman budžet i velike probleme. Gospodin Konaković je trebao da ih rješava, da vodi velike projekte – kazao je Izetbegović.

Konaković, dodao je, nije trebao olako dati ostavku u SDA te je probleme koje ističe trebao rješavati sa rukovodstvom stranke.

– Trebao je to rješavati prije svega sa mnom, a ne da ja saznajem iz novina šta on ima da kaže i da on uporno traži greške SDA. Mislim da je on ovu stvar pripremao posljednjih nekoliko mjeseci jer je izbjegavao susrete sa nama. Gospodin Sarajlić ga je tri puta zvao. Tek na moju intervenciju se sa njim sreo – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je dodao da su građani dali mandat SDA, a da je SDA dala mandat Konakoviću ida bi ga on trebao vratiti.

– U stranci uvijek ima problema. Mi ćemo danas napraviti neke rekonstrukcije, prečistit ćemo stranku pred ovu izbornu utrku – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić je još jednom potvrdio informaciju da će biti pokrenuta procedura za smjenu Konakovića sa premijerske pozicije.

– Konaković je udario šamar SDA-u, a ipak je odlučio da ostane na poziciju koju mu je omogućila SDA – kazao je Sarajlić.

Što se tiče usaglašenih zaključaka, Izetbegović je istaknuo da Predsjedništvo SDA pozdravlja zaključke Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

– Poslana je jasna poruka da je Zapadni Balkan evropski prostor te da mu je budućnost u EU. Nova Strategija daje BiH realnu mogućnost da do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nasc na putu ka članstvu u EU. Čestitam Vijeću ministara na prihvatanju Upitnika, kojeg ćemo predati 28. februara predsjedniku Junckeru – izjavio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je osudilo specijalni rat koji se vodi protiv Bošnjaka koji sve intenzivnije vode pojedini akteri iz BiH u regiona. Taj rat, ističe Izetbegović, za cilj ima stavljanje stigme islamskog radikalizma bošnjačkom narodu.

– Namjera onih koji vode ovu antibošnjačku propagandu je da potkopaju poziciju bošnjačkog naroda, da izvrše pritisak na njihove lidere kako bi prihvatili antievropska rješenja u BiH – izjavio je Izetbegović.

Ustavna i zakonodavna rješenja koja su suprotna evropskim standardima, ističe predsjednik SDA, nikada neće biti prihvaćena. Odnosi se to i na izmjene Izbornog zakona BiH, a SDA poziva OHR da se aktivno uključi u pronalazak rješenja za to pitanje.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši