Slider Slider

Izetbegović: Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om, PDA i A-SDA, nego sa DF-om

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako vjeruje da vlasti imaju šanse da postignu rokove kao i u prošlom mandatu, odnosno da koalicija bude definisana do 31. marta ove godine.

– Što se tiče nefunkcionisanja vlasti, on je rekao kako te stvari treba prevazići i da se aktivacija MAP-a treba tretirati kao tehnička stvar, a ne da se likuje kako je neko uspio u nečemu. Moramo se pridržavati ustava i zakona i krenuti u tom smjeru. Nadam se da će to prihvatiti svi u ovoj zemlji. Poštivanjem vladavine zakona sve smo riješili – rekao je Izetbegović.

Na pitanje o koaliciji, i hoće li DF ući u vlast, Izetbegović je kazao kako za sada ne vidi spremnost DF-a da uđe u vlast.

– Rano je špekulirati s time. Mi smo već u oktobru pozvali na široku koaliciju, ali se bojim da ona nije realna. Koliko vidim realnije je da će se nastaviti ono što imamo sada sa SBB-om i A-SDA i PDA- rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara znači li to da je DF isključen iz daljih pregovora Izetbegović je rekao:

– Ne isključujem ništa, ali od DF-a nemamo odgovora. Stalno se neki odgovori odlažu. Oni su u principu rekli ne. Pokazalo je to i današnje glasanje – kazao je Izetbegović aludirajući time da je Zlatko Miletić, delegat iz DF-a bio suzdržan prilikom današnjeg glasanja za sve članove Kolegija.

Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH u izjavi za novinare izrazio je očekivanje da će Dom uspješno raditi u naredne četiti godine.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje da oba doma PSBiH profunkcioniraju u punom kapacitetu i otpočnu sa zasjedanjima.

– Duboko vjerujem da Dom naroda koji je danas izabrao svoj Kolegij da ćemo uspješno dogovoriti plan rada i za ovu i za naredne četiri godine. To je što se tiče Doma naroda, s obzirom da Parlamentarna skupština djeluje na prinicpa donjem i gornjeg doma, duboko vjerujem da ćemo imati zajednički kolegij oba doma, nadam se već naredne sedmice, ovo je moj osobni stav – kazao je Čović.

Rekao je da kada je u pitanju Vijeće ministara BiH da su počeli razgovori za formrianje Vijeća ministara BiH i da smatra da se već sad može imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

– Neću govoriti o rokovima ali vjerujemo da je sasvim izvjesno narednog mjeseca da imamo Vijeće ministara – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje sastanak predsjednika HDZBiH,SDA i SNSD-a, Čović je kazao da je danas o tome razgovarao s Čovićem i da će razgovarati i s Miloradom Dodikom , predsjendikom SNSD-a, kako bi u narednih nekoliko dana održali sastanak.

Čović je na pitanje da prokomentira mogućnost ulaska DF-a u valst kazao „Nemam komentara“.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!