BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Izetbegović i Jusko razgovarali o povezivanju Sarajeva i Beograda

Glavna tema razgovora ministra Juske sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem bila je izgradnja moderne saobraćajnice koja bi povezivala Sarajevo i Beograd. Ministar Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle i Sarajevo – Beograd preko Višegrada. Oba ova pravca nalaze se u strateškim dokumentima te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži.

Također, ministar Jusko je podsjetio da je Parlament FBiH donio odluku da ova prometnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području. Tuzlanski kanton, kao i cjelokupno područje sjeverne Bosne, ima najviše stanovnika i njegova privreda i prirodni resursi jedan su od ekonomskih stubova BiH. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim saobraćajnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila, što je parametar koji sugerira značajnu ekonomsku isplativost gradnje brze ceste od Sarajeva do Tuzle i dalje preko Brčkog i Bijeljine.

Imajući sve ove pokazatelje u vidu, Jusko je Izetbegoviću prenio stav da Ministarstvo podržava povezivanje Sarajeva i Beograda pravcem preko Tuzle i vjeruje da će i naši turski prijatelji imati razumijevanja i dati podršku ovom projektu. S druge strane, Ministarstvo smatra da to ne znači da se treba zapostaviti pravac preko istočne Bosne i povezivanje Beograda i Sarajeva brzom cestom i autocestom preko Višegrada, odnosno Goražda.
Vlada RS-a podržava taj pravac, turska strana je također zainteresirana, što je predsjednik Erdogan tokom posjete Srbiji, odnosno Sandžaku i Novom Pazaru, ponovio.

Izetbegović i Jusko su se usaglasili da je u interesu i Federacije BiH da Goražde i ekonomski i privredni potencijal tog grada i kantona ne ostanu van važnih međunarodnih cestovnih koridora, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši